Hoppa till innehållet

800 Dagar

Om medierna inte skildrar hopp är risken för passivitet stor

6 december var Greta Thunberg chefredaktör för Dagens Nyheter under en dag. Av tidningens nästan hundra sidor ägnades fler än hälften åt klimatkrisen.
6 december var Greta Thunberg chefredaktör för Dagens Nyheter under en dag. Av tidningens nästan hundra sidor ägnades fler än hälften åt klimatkrisen. Bild: Bild: Henrik Montgomery/TT

Dagens ETC.

Efter insikten om klimathotets akuta allvar behövs stöd i att ta steget till aktion. Känns frågan för stor och övermäktig, eller att det redan är kört, är risken att människor resignerar istället för agerar.

I en kris som omsluter hela världen har vi alla en roll att spela. Journalister, med makt att nå ut och påverka, bär ett viktigt ansvar i att både granska och ingjuta hopp. Klä av fossilindustrin, avslöja greenwashing-projekt, ställa politiker till svars för klimatskadliga beslut, förklara framväxten av klimatförnekare. Inte minst behöver journalistiken ta en ledande roll att gestalta hur en hållbar framtid kan se ut, och ge plats åt ingående berättelser om allt det jobb som redan görs. Om hur klimatrörelsen växer sig starkare, om företag som ändrar riktning och om politiker som vågar driva igenom ordentlig klimatpolitik. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka helt utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Betala per månad – mer än halva priset

Från

Du får mer än halva priset första månaden. Avsluta när du vill.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln