Hoppa till innehållet

Klimat & Miljö

Ny studie: Sjömat bra för hälsan och klimatet

Mer sjömat i vår kost vore gynnsamt för både hälsan och miljön.
– Men vi kan inte rakt av byta ut landbaserat kött mot fisk. Då skulle vi utarma haven på nolltid, säger Beatrice Crona, professor i hållbarhet.

Mer sjömat i vår kost vore gynnsamt för både hälsan och miljön. – Men vi kan inte rakt av byta ut landbaserat kött mot fisk. Då skulle vi utarma haven på nolltid, säger Beatrice Crona, professor i hållbarhet.

Bild: Janerik Henriksson(TT)/Privat

Dagens ETC.

Mer ”blå mat” – det vill säga livsmedel från hav, floder och sjöar – i vår kost vore gynnsamt för både hälsan och miljön. Det framgår i en ny forskningsartikel från Blue food assessment, bestående av fler än 100 forskare under ledning av Stockholm resilience centre, Stanford universitet och organisationen EAT.

Klimatfördelar

Fisk och annat havsbaserat protein har vissa klimatfördelar gentemot kött producerat på land. Bland annat släpper inte fisk ut de metangaser (en potent växthusgas) som nöt­kreatur är förknippade med. Dessutom går det åt mindre landyta vid utvinning av havsbaserat protein än det gör vid produktion av nöt, fläsk och fågel.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser