
Klimat & Miljö
Ny studie: Sjömat bra för hälsan och klimatet

Mer sjömat i vår kost vore gynnsamt för både hälsan och miljön. – Men vi kan inte rakt av byta ut landbaserat kött mot fisk. Då skulle vi utarma haven på nolltid, säger Beatrice Crona, professor i hållbarhet.
Bild: Janerik Henriksson(TT)/PrivatDagens ETC.
Mer ”blå mat” – det vill säga livsmedel från hav, floder och sjöar – i vår kost vore gynnsamt för både hälsan och miljön. Det framgår i en ny forskningsartikel från Blue food assessment, bestående av fler än 100 forskare under ledning av Stockholm resilience centre, Stanford universitet och organisationen EAT.

Ale Låke
Text
Klimatfördelar
Fisk och annat havsbaserat protein har vissa klimatfördelar gentemot kött producerat på land. Bland annat släpper inte fisk ut de metangaser (en potent växthusgas) som nötkreatur är förknippade med. Dessutom går det åt mindre landyta vid utvinning av havsbaserat protein än det gör vid produktion av nöt, fläsk och fågel.
Vill du fortsätta läsa?
Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det
loggar du in här
.
JUST NU: Prova en vecka utan kostnad
Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.
Läs digitalt hela sommaren
Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.
Betala per år
Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Ale Låke
Text