Hoppa till innehållet

Klimat & Miljö

Norsk höger vill slopa oljans skatteförmåner

2005 infördes en ersättning för att uppmuntra olje- och gasbolag att ge sig ut på oljejakt på nya platser. Det systemet vill den norska högerregeringen nu fasa ut.
2005 infördes en ersättning för att uppmuntra olje- och gasbolag att ge sig ut på oljejakt på nya platser. Det systemet vill den norska högerregeringen nu fasa ut. Bild: Bild: Carina Johansen/NTB Scanpix

Dagens ETC.

Klimatkrisen har seglat upp som en av de hetaste frågorna inför stortingsvalet den 13 september. Inför risken för en valförlust höjer Erna Solbergs högerparti insatserna och föreslår att landet slopar vissa av de förmånliga skattevillkoren som olje- och gasbolagen hittills åtnjutit.

Alla opinionsundersökningar pekar på att Arbeiderpartiet och dess allierade vinner valet till Stortinget den 13 september. Den sittande regeringen, som leds av det konservativa Høyre, vill dock inte kasta in handsken riktigt ännu. På en hastigt sammankallad presskonferens i tisdags föreslog regeringen en översyn av skatten på olje- och gasföretag som verkar i Norge. Detta efter att oljans framtid har blivit en valfråga i landet som byggt sitt välstånd på utvinningen av fossila bränslen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Betala per vecka

Från
Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från
Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser