Hoppa till innehållet

Klimat & Miljö

Märker ut de farligaste cykelbanorna – med vita kors

Cykelpiraterna har börjat märka ut farliga cykelbanor med vitmålade kors. ”Det här är ett sätt att göra cyklister uppmärksamma på att det finns en farlig trafiklösning och att det gäller att ta det lugnt”, säger Fredrik, en företrädare för rörelsen.
Cykelpiraterna har börjat märka ut farliga cykelbanor med vitmålade kors. ”Det här är ett sätt att göra cyklister uppmärksamma på att det finns en farlig trafiklösning och att det gäller att ta det lugnt”, säger Fredrik, en företrädare för rörelsen. Bild: Bild: Privat

Dagens ETC.

Runt om i landet har det börjat dyka upp vita kors på cykelbanorna. Aktionen är ett verk av nätverket Cykel­piraterna, som nu ber allmänheten om hjälp att göra en digital inventering för att kunna skicka ett tydligt budskap till beslutsfattarna. ”Målet är att de ska investera i säkrare infrastruktur för cyklister”, säger en av rörelsens företrädare.

Den rådande pandemin har fått allt fler svenskar att välja tvåhjulingen som färdmedel och i Sverige har cykelförsäljare märkt en tydlig uppgång det senaste halvåret. Trenden kommer sannolikt hålla i sig under hösten då befolkningen fortsatt uppmanas hålla sig borta från kollektivtrafiken. För aktivistnätverket Cykelpiraterna, som består av ett gäng cykelentusiaster runt om i landet, är det positivt att allt fler nu trampar runt i Sverige. Samtidigt sätter den ökade cyklismen ljus på rörelsens hjärtefråga: cyklisternas säkerhet.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka

Från

Provläs alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Avsluta när du vill.

Betala per månad – halva priset

Från

Du får halva priset första månaden. Avsluta när du vill.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser