Hoppa till innehållet

Initierat

Köttdiskussionen går på tomgång

Bild: Bild: Staffan Gustavsson Svd/TT

Dagens ETC

Hur svårt kan det vara att hålla flera tankar och fakta isär utan att göra globala generaliseringar och sprida förvirring och felaktigheter? Exempel på sådana förvirrade tankar och felaktiga slutsatser finns i artikeln av George Monbiot i Dagens ETC 25 juni där han säger ”Uppfödningen av köttdjur hotar allt liv på jorden och kött från frigående djur är värst av allt.”

I Monbiots text är människornas historiska roll i ekosystemet helt förbisedd, det görs ingen åtskillnad mellan olika typer av ekosystem med helt olika klimat och markförutsättningar för matproduktion och inte heller görs skillnad mellan olika produktionsmetoder. Nedan förmedlas därför några humanekologiska aspekter på den svenska matproduktionen och förklaringar till varför köttproduktion i Sverige mycket väl kan motiveras från både sociala och ekologiska synvinklar.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

3 månaders sommarrabatt

Från

Hela sommaren till superpris: 3 mån för 99 kr. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln