Hoppa till innehållet

800 Dagar

Konspirationsteorin Qanon suger upp klimatförnekarna

Influencern Naomi Seibt har alltmer närmat sig konspirationsteorin Qanon, som i korthet går ut på att bara Donald Trump kan hindra en satanistisk, pedofil sammanslutning av liberaler att förstöra USA. 
Influencern Naomi Seibt har alltmer närmat sig konspirationsteorin Qanon, som i korthet går ut på att bara Donald Trump kan hindra en satanistisk, pedofil sammanslutning av liberaler att förstöra USA.  Bild: Bild: Youtube

Dagens ETC.

Senaste tiden har klimatförnekare börjat närma sig konspirationsterorin Qanon. Och när de då belönas med fler följare i sociala medier tar de ytterligare kliv. – Det är just den dynamiken som är oroväckande, säger Michael Khoo på Jordens vänner.

I våras kunde tyska grävgruppen Correctiv och tv-programmet Frontal21 avslöja att konservativa tankesmedjan Heartland byggt upp ett nätverk med klimatförnekare i Tyskland. Genom att arbeta undercover kunde journalisterna visa att det fanns långt gångna planer på att använda en influencer med kopplingar till högerextrema Alternativ för Tyskland. Målet var att nå unga.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka

Från

Provläs alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Avsluta när du vill.

Betala per månad – halva priset

Från

Du får halva priset första månaden. Avsluta när du vill.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser