Hoppa till innehållet

Klimat & Miljö

Kommunerna krånglar till bokashikomposteringen

Malin Sairio har hållit på med bokashi sedan 2008. Här gräver hon ned färdigfermenterade matrester i trädgårdslandet. Med  hjälp av mikroorganismer blir det till jord inom några veckor.
Malin Sairio har hållit på med bokashi sedan 2008. Här gräver hon ned färdigfermenterade matrester i trädgårdslandet. Med hjälp av mikroorganismer blir det till jord inom några veckor. Bild: Privat

Dagens ETC.

Sedan bokashi introducerades i Sverige har den ­japanska metoden för att ta tillvara på sina mat­rester blivit allt mer populär. Ändå råder fortfarande stor ­okunskap i många ­kommuner, vilka har olika regler och ­avgifter för den som vill starta en bokashi.

När den japanska komposteringsmetoden först kom till ­Sverige år 2008 var det några få som visste vad det var. Tio år senare, 2018, blev det ett svenskt nyord.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

BARA IDAG: Prova en hel månad utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel månad utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser