Hoppa till innehållet

Klimat & Miljö

Johan Ehrenberg på turné: ”Ingen pajkastning – bara verklig politik”

Bild: Kent Vilhelmsson

Dagens ETC

Dagens ETC:s grundare Johan Ehrenberg är nu ute på turné med föreläsningen Räddningen. Ikväll blir det Linköping med inbjudna politiker som frågas ut.

– Jag tycker ju att all förändring alltid är lokal, annars blir den inte verklighet.

Nu har turnén dragit igång på allvar, tack vare att läsare samlade in mer än 300 000 kronor. Vem är det Räddningen ska rädda?

– Det är framför allt en räddning av klimatrörelsen och den lokala politiken som idag står och stampar och väntar på att ”någon” ska agera. Men vi behöver inte vänta på andra för att ta itu med klimatkrisen här och nu. Allt vi behöver finns att använda. Så räddningen handlar om att vi ska börja använda den makt vi faktiskt har.

Ikväll ska du till Linköping. Och du har alltid någon eller några inbjudna gäster. Vilka blir det den här gången?

– Det är representanter från S, V och MP denna kväll. Jag har med mig ett material om ekonomin och kraften politiken har att använda och ställer helt enkelt frågan varför det inte sker.

Varför är det viktigt att politiker kommer?

– Väljarna sitter ju i salen och har frågor som man sällan får svar på. Men här kan frågorna komma utifrån en genomgång av lösningarna och pengarna vi har. Det jag hoppas på är att vi inte hamnar i pajkastning utan i verklig politik. Jag tycker ju att all förändring alltid är lokal, annars blir den inte verklighet. Vi kan prata och skriva planer för nationen och världen men inte förrän vi stoppar fossil trafik i en stad har vi verkligen gjort något. Som ett enkelt exempel.

På riksplanet går det just nu mycket trögt för klimatpolitiken. Hur ser det ut i kommunerna?

– Om det är trögt globalt är det ännu mer trögt nationellt där besluten fattas och ännu mer trögt i kommunerna eftersom kommunpolitik inte finns förrän tillräckligt många kräver något lokalt. Så det är aktiviteten som behöver öka.

Om den som kommer för att lyssna på Räddningen tar med sig en enda sak, vad hoppas du då att det är?

– Att lösningen skiner på oss varje dag. Jag kallar mig ju skämtsamt solcialist numera. Men det är i grunden inget skämt. Utan den enkla lösningen vi kan använda här och nu och som dessutom är alldeles gratis.

Vill du veta mer?

Vi vet att det finns berättelser i varje stad som måste spridas. I varje by! Med din hjälp kan vi göra det möjligt. 

Bor du i en stad där du tycker det ­behövs ett besök under turnén så mejla: raddningen@etc.se

Vill du hålla koll på schemat: mitt.etc.se/raddningen/

Linköping

Till varje besök har Johan Ehrenberg med sig ett paket siffror, så att Räddningen kan bli väldigt konkret. Hur mycket pengar har kommunen egentligen? Och vart går pengarna? 

Det här får vi hjälp med av ekonomen Sten Ljunggren att bryta loss från budgetar och andra tillgängliga källor.

Så här ser det ut i Linköpings kommun

165 000 invånare.

Bruttoregionalprodukten har under aktuell period ökat från 64 till 90 miljarder kronor.