Hoppa till innehållet

Gröna frågan

”Hur bra är egentligen kompostering med bokashi?”

Bokashi är ett sätt att ta hand om köksavfall genom att kompostera matrester.
Bokashi är ett sätt att ta hand om köksavfall genom att kompostera matrester. Bild: Bild: Shutterstock

Dagens ETC.

Läsaren undrar hur bra den japanska metoden för att kompostera matrester egentligen är efter att ha lyssnat på "Odla med P1", vilket musikern och bokashi-entusiasten Stefan Sundström svarar på.

Fråga: I radioprogrammet ”Odla med P1” var det förra året ett inslag om en liten studie som undersökte hur bra bokashi egentligen är. De kom fram till att metoden ger ifrån sig metan som ju är en cirka tjugo gånger värre växthusgas än koldioxid. I programmet sades att bokashi inte var bättre än att kompostera, snarare tvärtom. Kan ni ge svar på hur det förhåller sig? Finns det annan forskning som visar att det inte är så? Lite nedslående var den informationen eftersom jag kör med bokashi själv.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln