Hoppa till innehållet

Dagens ETC granskar

Hundratusentals ton avloppsslam på svenska åkrar: ”Vet inte om det är farligt”

Christer Nilsson är lantbrukare i Skånekommunen Hörby. I Hörby är det tätt mellan de slamgödslade åkrarna, och Christer oroar sig över att miljö- och hälsoskadliga ämnen läcker ut och anrikas i miljön. 
Christer Nilsson är lantbrukare i Skånekommunen Hörby. I Hörby är det tätt mellan de slamgödslade åkrarna, och Christer oroar sig över att miljö- och hälsoskadliga ämnen läcker ut och anrikas i miljön.  Bild: Bild: Emil Malmborg

Dagens ETC

Hundratusentals ton förorenat avloppsslam från reningsverk sprids varje år på våra matjordar, från Uppland ner till Skåne. Skälet sägs vara att sluta kretsloppet för näringsämnen som fosfor. Men slammet innehåller också hormonstörande och cancerogena kemikalier, läkemedelsrester, mikroplaster och tungmetaller. ”Man vet inte idag om det är farligt. Man borde veta mer innan man sprider ut det”, säger Mats Tysklind, professor i miljökemi.

Avloppsslam från reningsverken har spridits på åkermark ända sedan tidigt 60-tal. Det medförde att bland annat halterna av den giftiga tungmetallen kadmium i marken steg dramatiskt. Att kadmium orsakar benskörhet och cancer är bevisat. Sedan problemen med tungmetaller uppmärksammades på 70-talet har halterna minskat i slammet, tack vare aktiva åtgärder och lagstiftning. Samtidigt har mängden andra föroreningar i slammet ökat.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

3 månaders sommarrabatt

Från

Hela sommaren till superpris: 3 mån för 99 kr. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln