Hoppa till innehållet

Miljö

Halverad energiförbrukning efter kyrkans jätterenovering

Totalt har över 500 personer varit involverade i renoveringen av kyrkan – bland annat målare, stenhuggare med kunskaper från medeltiden och flera konservatorer. En av de första sakerna som gjordes inför renoveringen var att isolera altaret.
Totalt har över 500 personer varit involverade i renoveringen av kyrkan – bland annat målare, stenhuggare med kunskaper från medeltiden och flera konservatorer. En av de första sakerna som gjordes inför renoveringen var att isolera altaret. Bild: BILD LISA PERSSON

Dagens ETC.

Gustaf Vasa kyrka vid Odenplan i Stockholm har genomgått landets största kyrkorenovering i modern tid. Nytt värmesystem, energiglas och isolering har gett stora miljövinster. – Jag kan inte komma på något renoveringsprojekt av en kyrka som haft större miljöprofil, säger Sven Löfvenberg, fastighetschef i Gustav Vasa kyrka.

Det är ljust, blankt och rent som aldrig förr i Gustaf Vasa kyrka, som ligger mitt på Odenplan i Stockholm. I ett och ett halvt år har en mycket omfattande renovering pågått i denna Sveriges näst största kyrka. Till volymen är det bara Uppsala domkyrka som är större.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00