Hoppa till innehållet

Klimat & Miljö

Gröna hushåll sparar inte mer hållbart

Miljöengagemanget är starkt men miljövänner har inte grönare portföljer än andra.
Miljöengagemanget är starkt men miljövänner har inte grönare portföljer än andra. Bild: Shutterstock & Henrik Montgomery/TT

Dagens ETC.

Miljövänner har inte grönare portföljer än andra. Det beror på bristande kunskap om finansmarknaden, enligt en ny studie från Handelshögskolan i Stockholm.
– Miljöengagemanget i Sverige är starkt och brett, men det överlappar dåligt med finansiella kunskaper”, säger finansforskaren Anders Anderson.
Samtidigt kan gröna fonder idag inte visa hur de bidrar till den gröna omställningen.

Idén om att ”grönt” sparande kan hjälpa samhället att ställa om har på senare tid fått luft under vingarna. Men en ny forskningsrapport från Handelshögskolan – ”Financial Literacy in the Age of Green Investment” – visar att högt miljö­engagemang sällan avspeglas på bankkontot. Människor med en grön värdegrund kollar mer sällan läget på sin premiepension och låter oftare pengarna ligga kvar i förvalsläget på det statliga fondtorget. De som faktiskt flyttar sina pengar väljer inte gröna fonder i högre utsträckning än andra. Miljövänner – vilka studien definierar som personer som starkt stödjer påståendet att det är viktigare med en ren planet än ekonomiskt välstånd – är också mindre intresserade av att spara på börsen, utöver de pengar de tvingas ha där i form av sin premiepension. Däremot är de mer villiga att betala en högre avgift för fonder som ligger i linje med deras värdegrund.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Betala per vecka

Från
Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från
Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser