Hoppa till innehållet

Dagens ETC granskar

Efter granskningen – nu avråder kommunen från bad

Dagens ETC tog prover från flera bäckar och sjöar som kommit i kontakt med Fortums vatten. Dessa skickades sedan till laboratorieförataget Eurofins för analys.

Dagens ETC tog prover från flera bäckar och sjöar som kommit i kontakt med Fortums vatten. Dessa skickades sedan till laboratorieförataget Eurofins för analys.

Bild: Emanuel Hendal

Dagens ETC

Avslöjandet om att skyhöga halter PFAS läcker ut från Fortums avfallsanläggning fortsätter att uppröra. Om dricksvattenkvalitén påverkas ska principen om att förorenare betalar gälla, anser organisationen Svenskt vatten – som är kritisk till att åtgärder dröjer.

Samtidigt har varningsskyltar satts upp i Kumla efter att universitetssjukhuset genomför en hälsoutredning med utgångspunkt i Dagens ETC:s granskning.

Sjön ligger blank, besökare stannar till och det skulle kunna vara vilken sommarscen som helst vid en sjö på idylliska Närkeslätten. Men under ytan står det, bokstavligen, inte rätt till – vilket några nyligen uppsatta och inplastade A4-papper på platsen skvallrar om.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Nu kan du låsa upp alla artiklar i en vecka - utan kostnad. Ingen bindningstid.

3 månaders sommarrabatt

Från

Vill du prenumerera hela sommaren till superpris? Nu får du 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.


Betala per år

Från

Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Relaterade artiklar

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.