Hoppa till innehållet

Klimat & Miljö

De sätter koldioxid på menyn

Stefan Wärmell och David Bryngelsson med sin dotter, i Chalmers restaurang.
Stefan Wärmell och David Bryngelsson med sin dotter, i Chalmers restaurang. Bild: Bild: Annelie Moran

Dagens ETC.

Hur mycket koldioxid kostar din lunch? Klimatforskaren David Bryngelsson har utvecklat ett verktyg som gör att restauranger kan klimatmärka sina maträtter. Chalmers högskola i Göteborg är först ut att testa systemet i sin restaurangverksamhet.

Maten står för en stor del av Sveriges klimatpåverkan. Ur ett livscykelperspektiv uppgår  de totala utsläppen från svenska hushålls konsumtion av livsmedel till nära 23 miljoner ton koldioxidekvivalenter per år, enligt siffror från Naturvårdsverket.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser