Hoppa till innehållet

Klimat & Miljö

Därför kräver värmen ett nytt energinät

Om elnätet utsätts för hård press på grund av ökad energikonsumtion under sommaren kan det bli tal om att koppla bort bostäder från nätet. Bilden är ett kollage.

Om elnätet utsätts för hård press på grund av ökad energikonsumtion under sommaren kan det bli tal om att koppla bort bostäder från nätet. Bilden är ett kollage.

Bild: Shutterstock

Dagens ETC

Sveriges elnät är väl anpassat för att klara av kyla, men ett varmare klimat kräver ett elnät som även klarar värmeböljor.

Nu larmar forskare om risk för elkris även under sommaren på grund av felaktiga uppskattningar av energibehovet. Allra värst blir läget i städerna.

Havererad kärnkraft i Frankrike, torka i Alperna som påverkade vattenkraftförsörjningen och inte minst strypt export av fossilgas från Ryssland till Europa fick priset på el att skjuta i höjden förra året. Resultatet blev det dyraste elåret i Sverige någonsin. För tillfället har trenden avstannat, men det betyder inte att krisen är över. Även heta somrar förväntas öka belastningen på elnätet så pass att det finns risk för ström­avbrott, vilket i sin tur innebär enorma kostnader för samhället. Det visar en ny studie från Lunds universitet.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

3 månaders sommarrabatt

Från

Hela sommaren till superpris: 3 mån för 99 kr. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser