Hoppa till innehållet

Klimat & Miljö

Biokol kan ge större skördar och mindre koldioxidutsläpp

Pyrolysanläggningen i Högdalen har ­varit i gång i ett år. Här får stockholmarnas ­trädgårdsavfall nytt liv i form av biokol.
Pyrolysanläggningen i Högdalen har ­varit i gång i ett år. Här får stockholmarnas ­trädgårdsavfall nytt liv i form av biokol. Bild: Bild: Kari Kohvakka/Stockholm vatten och avfall

Dagens ETC. Intresset för biokol ökar i Sverige. Samtidigt anser förespråkarna att utvecklingen går trögt med tanke på de stora miljö- och klimatvinsterna.

”Vem som helst kan odla med biokol och på så vis skapa en kolsänka. Så ur ett globalt perspektiv har det en väldigt stor potential”, säger Lars Hylander, docent i miljöanalys vid Uppsala universitet.

Att framställa biokol och använda som jordförbättrare är ingen ny uppfinning. I Amazonas har ursprungsbefolkningar i tusentals år grävt ner kol i jorden för att få större och mer motståndskraftiga skördar. I dag är det konstaterat att biokol dessutom kan ha en inbromsande effekt på den globala uppvärmningen. Det är också anledningen till att ämnet på senare år blivit allt mer intressant för forskare.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Betala per vecka

Från
Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från
Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser