Reportage

Bättre pellets med energiskog

Ett fält med avverkad energiskog. ”Eftersom ny skog odlas binder marken och växterna mer koldioxid än vad som släpps ut. Det binder också mer än om man inte hade odlat något där”, säger Charlotta Pörsö, doktor i energi och teknik.
Ett fält med avverkad energiskog. ”Eftersom ny skog odlas binder marken och växterna mer koldioxid än vad som släpps ut. Det binder också mer än om man inte hade odlat något där”, säger Charlotta Pörsö, doktor i energi och teknik. Bild: Bild: Fredrik Sandberg/TT

ETC Uppsala. Värmer du villan med pellets för klimatets skull? Det är inte ett koldioxidneutralt val, förklarar Charlotta Pörsö, doktor i energi och teknik. ”Men om pellets gjordes av energiskog skulle det ha en kylande inverkan på klimatet.”

Biobränslen är ett växande energislag i världen. De betraktas ofta som koldioxidneutrala i klimatberäkningar, men så är det inte riktigt. Att hugga ned skog och behandla råvaran kräver ofta i sig fossil energi, och sedan bränner vi upp organiskt material som kunde ha bundit kol. Det har fått en del att kritisera beräkningar som rör biobränslen för att vara alltför optimistiska.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Uppsala!
Om du redan är det loggar du in här .

Betala per vecka

Från
Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från
Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser