Hoppa till innehållet

Klimat & Miljö

Allt fler satsar på ost utan kor

Bild: Montage. Bilder: Shutterstock

Dagens ETC

Går det att göra god ost som inte baseras på komjölk? Javisst, säger flera ostentreprenörer som vänt sig till naturens mikroliv i stället för kohagen för att vaska fram ingredienserna till sin produkt. Hemligheten stavas precisionsfermentering och resultatet sägs bli nästan identiskt med konventionell ost.

I slutet av april kom nyheten att världens största fermenteringsanläggning för produktion av växtbaserat mjölkprotein kommer att byggas i den danska hamnstaden Kalundborg på västra Själland. Bakom verksamheten ligger det israeliska företaget Remilk, som sedan 2019 tillverkar mjölkprotein genom så kallad precisionsfermentering.

– Slutresultatet är 100 procent likt ”riktig” mjölk, men fritt från laktos, kolesterol, tillväxthormoner och antibiotika, uppgav grundaren och vd:n Aviv Wolff till The Times of Israel.

Vill du fortsätta?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Gör som över 24 000 andra – registrera ett konto på etc.se. Ingen bindningstid – avsluta när du vill.

POPULÄRT VAL: Läs hela sommaren

Från
99 kr för 3 mån
Beställ här

Vill du läsa hela sommaren till superpris? Prova 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.


Betala per år

Från

Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser