Inrikes.

2014-03-03 05:25
Sanna Bergendahl utsattes för sexuella övergrepp av en nära släkting under flera år.  Bild: Pavel Maira
Sanna Bergendahl utsattes för sexuella övergrepp av en nära släkting under flera år.

”Ytterst få barn och unga som vågar be om hjälp”

Sanna Bergendahl, som driver Föreningen Storasyster och som själv har erfarenhet av övergrepp, är inte förvånad över ­siffrorna i Nationellt center för kvinnofrids rapport.

Som barn utsattes Sanna Bergendahl för sexuella övergrepp av en nära släkting under flera år.

– Det tog mig tio år att våga berätta, ytterligare tre år innan en anmälan gjordes. Min ­förövare blev dömd i både tingsrätt och hovrätt, jag fick min upprättelse. Men eftersom jag saknade stöd i min omgivning i kombination med anhöriga som misstrodde mig, tog det lång tid för mig att bearbeta övergreppen, berättar hon.

Startade stödförening

Idag använder Sanna Bergendahl sina erfarenheter i den ideella organisationen Föreningen Storasyster, som hon startade för två år sedan. Föreningen ger stöd till unga som utsatts för sexuella övergrepp, bland annat genom stödgrupper, chattjour och hjälp med kontakt med myndigheter. Tanken är att kunna hjälpa till så snabbt som möjligt, och att göra det enklare att söka stöd.

– Det är ytterst få barn och unga som vågar lyfta luren och kontakta sociala myndigheter för att be om stöd och hjälp. För barn som saknar stöd i sin omgivning är till exempel en rättsprocess nästintill omöjlig. Därför ville jag erbjuda ett personligare stöd, som kan fånga upp de här barnen och följa med som stöd under hela den processen.

– När jag väl beslutade mig för att göra verklighet av idén hade jag för kanske tionde gången i ordningen fått höra att sexuella övergrepp inte är något en pratar om. Det gjorde mig både förtvivlad och förbannad och jag ville förändra den normen, säger Sanna Bergendahl.

”Behöver verktyg för att läka”

Hon är inte förvånad över det stora antal övergrepp som kommer fram i Nationellt center för kvinnofrids studie, eller det starka sambandet mellan att utsättas för sexuellt våld och att drabbas av fysisk och psykisk ohälsa senare i livet.

– Därför behövs hjälpinsatser sättas in tidigt. Den som utsätts behöver verktyg för att läka. Siffrorna i studien är ett tydligt bevis på att det är dyrare att blunda än att agera i den här frågan.Erbj

– Det viktigaste är att lyssna, både på individ- och samhällsnivå. Vi behöver modernisera sexualbrottslagstiftningen och öka kunskapen i samhället, från förskolan till juristutbildningar.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Erbjuder stödgrupper

• Föreningen Storasyster erbjuder stödgrupper, gruppaktiviteter, mail- och chattjour, kontakt med myndigheter och rådgivning.

• Under våren startar Föreningen Storasyster kampanjen ”Jag agerar" som syftar till att få fler att prata om sexuella övergrepp.