Hälsa.

2018-01-10 12:35
I dagsläget ställer sig varken Vårdförbundet eller Folkhälsomyndigheten bakom en tvingande vaccinationslagstiftning.  Bilder: Lukas Schulze/Thomas Johansson/CDC/AP/TT
I dagsläget ställer sig varken Vårdförbundet eller Folkhälsomyndigheten bakom en tvingande vaccinationslagstiftning.

”Vore olyckligt om vaccinering blir obligatorisk”

Socialminister Annika Strandhäll (S) har öppnat upp för en diskussion om obligatorisk vaccinering, men från Folkhälsomyndigheten är beskedet klart: det är en dålig idé.

”Det vore väldigt olyckligt om man skulle rucka på den fina balans och förtroendet som har tagit oss till 97 procents vaccinationstäckning”, säger Ann Lindstrand, chef på enheten för vaccinationsprogram.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Sverige är bland de världsledande när det kommer till vaccinering mot sjukdomar som mässlingen, polio och röda hund. Vaccineringen av barn påbörjas redan vid tre månaders ålder men det är upp till vårdnadshavaren att bestämma om barnet ska vaccineras eller inte.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Till följd av de mässlingsutbrott som skett i Stockholm och Göteborg har dock diskussionen om huruvida man ska införa en tvingande vaccinationslagstiftning blossat upp. Främst har det handlat om huruvida man ska kräva vaccination bland så kallade högriskgrupper, till exempel människor som arbetar inom vården.

– Gör landstingen och de fackliga organisationerna bedömningen att det behövs regelförändringar så är det något som jag gärna diskuterar vidare tillsammans med dem, säger ­Annika Strandhäll till SVT.

Men facken sällar sig till Folkhälsomyndigheten. I dagsläget är man emot en tvingande lagstiftning, säger Vårdförbundets vice ordförande Ann Johansson.

– Att just nu gå ut med en allmän tvångsvaccinering ser jag varken som rådligt eller ens lämpligt. Man kan inte påtvinga anställda en vaccination. Om det skulle vara en epidemi så finns det en samhällsfarlighet och då hamnar frågan i ett annat läge. Men det här är ingen epidemi, säger hon.

Lagstiftning i Finland

I vårt grannland i öster resonerar man annorlunda. Från och med mars i år kommer Finland införa en ny lagstiftning som gör det obligatoriskt med vaccinering för personal som kommer i kontakt med högriskgrupper. Samma sak gäller i bland annat USA, Italien och Frankrike.

Men dessa länder är inte jämförbara med Sverige, menar Ann Lindstrand på Folkhälso­myndigheten.

– Vi är ett av de länder som har högst vaccinationstäckning. Det finns redan ett väldigt gott förtroende och folk är medveten om vikten av vaccination. En lagändring riskerar att rucka på det förtroendet och jag tror att det hade blivit kontraproduktivt, säger hon.

Hade man förhindrat de senaste utbrotten av mässling om man hade haft en tvingande lagstiftning om vaccinering för högriskgrupper?

– Nej, det hade man inte. De flesta fall av smittade idag är inte sjukvårdspersonal, det är snarare patienter som vistats i offentliga lokaler. Det som däremot hade kunnat ge effekt är om alla visste att man inte ska sätta sig i ett väntrum på akuten om man har misstänkt mässling. Har man röda ögon, torrhosta och utslag som går från ansiktet och utåt är det bättre att ringa 1177 och komma in på ett planerat besök.

Motstånd i riksdagen

Då och då motioneras det i riksdagen om att införa obligatorisk vaccinering för alla, men hittills har motståndet även där varit stort. I maj förra året röstade riskdagen nej till sju olika ”vaccinationsmotioner” där bland annat en från Sofia Arkelsten (M) föreslog just att dagens vaccinationsprogram skulle bli obligatoriskt. Vårdförbundet öppnar ändå för att i framtiden se över lagstiftningen.

– Om man bestämmer sig för att ändra i regelsystemet kommer saken i ett annat läge och då är vi så klart med och diskuterar det, säger Ann Johansson.

Den 2 januari stod det klart att en anställd vid kvinnokliniken på Östra sjukhuset i Göteborg varit smittad med mässlingen. Personen har i sin tur riskerat att smitta 63 spädbarn. Enligt sjukhuset är runt 10 procent av de anställda inte vaccinerade, vilket motsvarar mellan 1 500 och 2 000 personer.

– Det känns som en ganska låg siffra, jag hade nog trott att det var fler. Det är ju en risk i samhället om inte föräldrar vaccinerar sina barn, men jag tycker det blir olyckligt om diskussionen om obligatorisk vaccination koncentrerar sig till vården och vårdpersonal, säger Ann ­Johansson.

Men det är väl troligare att personer som arbetar inom vården exponeras för smittsamma sjukdomar och då skulle behöva ett starkare skydd?

– Jag tror att man måste se bredare på det här, och utreda för att se vad som behövs.

Så ser det ut internationellt

Obligatorisk vaccination finns i ett flertal länder.

Slovenien har en av världens mest omfattande vaccinationslagar. Vaccin är obligatoriskt för tuberkulos, stelkramp, polio, kikhosta, Hib, mässling, påssjuka, röda hund och hepatit B.

I Italien blev vaccination mot tio sjukdomar, bland
annat polio och mässling, obligatorisk förra året.

Finland kommer i mars i år införa obligatorisk vaccination för människor som jobbar med högriskgrupper. Bland annat vaccination mot mässling, kikhosta, vattkoppor och säsongsinfluensa ska bli obligatoriskt för vårdpersonal.

Frankrike har obligatorisk vaccination mot polio, stelkramp, difteri, tuberkulos och hepatit B. De som vägrar vaccin kan i vissa fall dömas till fängelse.

Australien saknar obligatorium men belönar föräldrar med en statlig bonus om de vaccinerar sina barn. Under pågående sjukdomsutbrott är det förbjudet för ovaccinerade barn att delta i skolundervisning.

Alla delstater i USA har lagar om obligatorisk vaccinering för barn innan de börjar skolan. Undantag kan göras av religiösa skäl
men bestämmelserna varierar
mellan delstaterna.