Hoppa till innehållet

Dagens ETC granskar

Vill kunna utvisa lättare – nu får lagförslaget tung kritik

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson  har motiverat de nya lagstiftningarna med hotet från terrorism och med effektivitetsskäl.
Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson har motiverat de nya lagstiftningarna med hotet från terrorism och med effektivitetsskäl. Bild: Zanna Nordqvist

Dagens ETC.

Lagrådet är de senaste att stämma in i kritiken mot regeringens förslag om en ny säkerhetshotslag, som tillsammans med en breddad terroristlagstiftning ska möjliggöra fler utvisningar av anklagade utlänningar. Redan idag är transparensen i ­anklagelserna mycket bristfällig.”Säpo har inte något behov av att prata med dig”, säger myndigheten till en av de stämplade kurder vars fall Dagens ETC följer.

På nyårsafton delade ­justitie- och inrikesminister ­Morgan ­Johansson (S) en glad Instagrambild på sig själv, där han önskade det svenska folket ett gott nytt år – och informerade om nya lagar som skulle börja gälla från första januari. Dagen efter skulle straffreduktionen för unga över 18 år slopas vid allvarlig brottslighet. Polisen skulle också få ökade befogenheter att göra husrannsakan. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka

Från

Provläs alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Avsluta när du vill.

Betala per månad – halva priset

Från

Du får halva priset första månaden. Avsluta när du vill.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Läs mer