Hoppa till innehållet

ETC Örebro

”Vi måste följa de regler som finns”

Försäkringskassan har fått i uppdrag av regeringen att minska ohälsan i samhället. Många patienter och anställda inom vården menar att det lett till strängare krav och svårigheter för patienter att få förlängda sjukskrivningar. 
Försäkringskassan har fått i uppdrag av regeringen att minska ohälsan i samhället. Många patienter och anställda inom vården menar att det lett till strängare krav och svårigheter för patienter att få förlängda sjukskrivningar.  Bild: Bild: Christine Olsson/TT

ETC Örebro.

Nya resurser från regeringen gör att handläggarna på Försäkringskassan har mer tid att granska sjukskrivningar. Målet är att fler sjukskrivna ska ut på arbetsmarknaden. ”Vi har ett uppdrag att minska ohälsan i samhället”, säger Karin Olsson områdeschef på Försäkringskassan.

När den så kallade stupstocken i sjukförsäkringen togs bort av regeringen trodde många att situationen för långtidssjukskrivna skulle bli bättre. Men i stället vittnar både patienter och anställda inom vården om strängare krav, och svårigheter för patienter att få förlängda sjukskrivningar. Fast kraven som patienterna drabbas av är inte nya. Det är bara Försäkringskassans rutiner som har ändrats, menar ansvarig på myndigheten.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Örebro!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00