#InteFörhandlingsbart.

2017-11-22 18:00
 • Wanja Lundby-Wedin, tidigare LO-ordförande. Bild: Anders Löwdin.
  Wanja Lundby-Wedin, tidigare LO-ordförande.
 • Eva Nordmark, ordförande TCO. Bild: Jann Lipka
  Eva Nordmark, ordförande TCO.
 • Matilda Gustafsson, ordförande Lärarförbundet Student.
  Matilda Gustafsson, ordförande Lärarförbundet Student.
 • Matilda Karlsson Arbetsrättslig rådgivare Unionen
  Matilda Karlsson Arbetsrättslig rådgivare Unionen
 • Jenny Bengtsson, f.d förbundsstyrelseledamot och avdelningsordförande i Hotell- och restaurangfacket, medlem i Transportarbetareförbundet och ST Bild: Privat
  Jenny Bengtsson, f.d förbundsstyrelseledamot och avdelningsordförande i Hotell- och restaurangfacket, medlem i Transportarbetareförbundet och ST
 • Anna Troberg, förbundsordförande, DIK. Bild: TT
  Anna Troberg, förbundsordförande, DIK.

”Vi kräver ett stopp på sexismen i fackrörelsen”

Vår rörelse har lika stora problem med sexism och sexuella trakasserier som övriga samhället. Vi har samlat vittnesmål om våldtäkter, grova övergrepp och sexuella trakasserier. Gärningsmännen är ledare, anställda och förtroendevalda i våra egna förbund.

Därför har vi i ett gemensamt upprop samlat 1501 kvinnor från hela fackföreningsrörelsen. Vi kräver ett slut på sexismen och tystnadskulturen, det är #inteförhandlingsbart. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Vi är medlemmar, förtroendevalda och anställda i Sveriges fackföreningsrörelse. Vi finns på arbetsplatser, i klubbstyrelser, på avdelningskontor, i distrikt, styrelser, kommittéer, förbundsledningar och på förbundskontor. Vårt engagemang i våra fackföreningar är stort och vårt arbete i det närmaste outtröttligt.

Vi har valt att organisera och aktivera oss i facket för att vi tror på ett bättre samhälle som börjar med ordning och rättvisa på arbetsmarknaden. Vi kämpar för att arbetsgivare ska respektera våra rättigheter på jobbet och för att vi själva och våra kollegor ska bli behandlade bra. På arbetsmarknaden finns stora orättvisor och dem tar vi strid för att få bort – varje dag, varje vecka, hela tiden. Att vara fackligt engagerad är inte ett åtta-till-fem-jobb – vi är investerade i den här rörelsen med otaliga timmar, själ och hjärta.


******
Jag blev våldtagen av en förbundsanställd. Jag orkar inte bära de sociala konsekvenserna av att vare sig anmäla eller berätta så nu får han fortsätta att verka som en omtyckt feministisk och socialistisk förkämpe.

******

Läs fler vittnesmål här.


Vi är stolta över att tillhöra en rörelse som kämpar mot sexuella trakasserier och sexism på arbetsmarknaden. Det är grundläggande: ingen ska bli kränkt, ofredad eller trakasserad på sin arbetsplats. Fackföreningar har en helt avgörande roll i att motverka sådana orättvisor på arbetsmarknaden genom att tvinga fram ansvarstagande och åtgärder av arbetsgivare som annars inte skulle tagit frågorna på allvar, eller hanterat dem alls.

Facken företräder många som blivit utsatta för olika övergrepp och tar också helhetsgrepp genom att använda arbetsmiljölagstiftningen till att forcera fram strukturella förändringar i arbetsplatskultur och jargong. Den utbredda sexismen är en stor orättvisa som absolut måste försvinna från arbetsmarknaden. Detta är varenda fackförbund överens om och det finns milslånga policydokument, värdegrundsförklaringar och jämställdhetsdeklarationer som påvisar hur viktig den här frågan är i rörelsens alla delar.

Men tyvärr finns det ett hinder i vägen för att fackföreningarna med trovärdighet och effektivitet på allvar ska kunna förändra arbetsmarknaden och samhället i detta. Sexism och sexuella trakasserier finns och sker också, utbrett, inom fackföreningsrörelsen. Historierna är för många för att blunda för.

Vi vill understryka anledningen till varför vi går ut i detta upprop. Vi gör det av djup kärlek till vår rörelse. Vi älskar fackföreningsrörelsen och vet att det vi tillsammans utgör i den är just precis den kraft som hindrar arbetsgivare från att utnyttja människor hänsynslöst på arbetsmarknaden.

Vi ser en stor risk med att gå ut så här. Fackföreningsrörelsen har många och tunga fiender och att de tar alla tillfällen i akt de kan för att smutskasta oss. Deras agenda är givetvis att försvaga den svenska fackföreningsrörelsen och få folk att antingen avsäga sig sina medlemsskap eller inte teckna några alls. Att sänka vår rörelse tjänar bara arbetsgivarna och näringslivet på – desamma som vi möter i våra fackliga uppdrag dagligen. En försvagad fackföreningsrörelse skulle lämna människor helt försvarslösa gentemot sina arbetsgivare. Det får inte hända.


******
En man från samma förbund som mig hotade att lägga ut bilder på min kropp och "förstöra min karriär" om jag anmälde ett övergrepp han tidigare utsatt mig för.

******

Läs fler vittnesmål här.


Vi tror på rörelsen och vill se den växa. Vi går inte ut med det här för att folk ska dra sig ifrån att bli medlemmar i sina fackförbund eller från att aktivera sig i dem. Vi gör det för att vi är en progressiv rörelse som vi vet kan hantera och komma till rätta med de här problemen och för att vi vill se förändring. Men märk väl att den förändringen måste komma nu - omedelbart. Så kan vi gå vidare och fortsätta kämpa för arbetstagares rättigheter och likaberättigande på arbetsmarknaden, med förnyad kraft.

Detta är #inteförhandlingsbart.

Läs vidare på nästa sida: Underskrifter, del 1