ALMEDALEN.

2018-07-05 16:15
Tusentals var de människor som tillsammans ville sluta upp mot nazisterna och för mångfald och öppenhet i Visby. Foto: Daniel Rossetti
Tusentals var de människor som tillsammans ville sluta upp mot nazisterna och för mångfald och öppenhet i Visby.

"Vi är så många fler än nazisterna"

Uppslutningen till årets upplaga av mångfaldsparaden var enorm.
Genom Visby tågade tusentals människor för att gemensamt stå upp mot nazisternas hot.
– Vi är så många fler än nazisterna. Kärleken ska övervinna hatet, säger RFSL Gotlands ordförande Eric Fugeläng.
 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Paraden, som i år hölls för femte gången i ordningen, fick en rekordstor uppslutning. Tusentals var de människor som tillsammans ville sluta upp mot nazisterna och för mångfald och öppenhet.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Det uttalade syftet med paraden var är att ge alla som vill värna om demokratin och våra mänskliga fri- och rättigheter en möjlighet att enas. RFSL, vars ungdomsförbund på grund av hot från Nordiska motståndsrörelsen, tvingades att ställa in sin närvaro i år, stod traditionsenligt som arrangörer.

RFSL Gotlands ordförande Eric Fugeläng:

– För de av oss som har fått kämpa för de vi är så kan det här bli en tung börda att bära. Men vi är så otroligt många fler än nazisterna. Kärleken ska övervinna hatet, säger han.

Flera våldshandlingar

Under gårdagen attackerades tre kvinnor med regnbågsflagga av en grupp som tros vara från nazistiska NMR. En rad andra företrädare för organisationer, däribland en företrädare för Vänskapsförbundet Sverige-Israel – har blivit attackerade eller hotade av NMR-företrädare. Kvinnan från Vänskapsförbundet Sverige-Israel uppger för Aftonbladet att hon blev knuffad till marken och sedan slagen av flera personer.

Vänsterpartiets riksdagsledamot Rosanna Dinamarca har som en följd av hoten valt att lämna ön i förtid efter att ha blivit hotad.

– Vi brukar ha en sektion i Pride som heter Marching for those who can't. Idag har vårt eget ungdomsförbund stannat hemma för att de är så jävla rädda. De har lyckats att skrämma oss, lyckats kapa det politiska samtalet igen. Men vi är så många fler, säger Sandra Ehne, ordförande i RFSL.

Paraden avgick klockan 14:30 från Paviljongsplan i Visby. Enligt RFSU Gotland deltog  Miljöpartiet, Centern, Liberalerna, Moderaterna, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet med språkrör, partisekreterare eller sakpolitisk talesperson. Även FI, vars partiledare Gudrun Schyman har polisanmält NMR, deltog. Flera organisationer och fackförbund fanns också representerade.

Tog foton

Nazisterna har markerat sin närvaro på flera ställen i Almedalen under torsdagen. Aktivister från NMR har dykt upp på flera seminarier och tillställningar. På den antirasistiska tidskriften Expos seminarium fanns de i publiken. När Aktivisten Fatemeh Khavari blev intervjuad om flyktingar från Afghanistan stod NMR:are och fotograferade henne. Och när kampanjen #vistårinteut höll samtal samtal blev de omringade.