Inrikes.

2016-12-19 08:55
Samuel Skånberg.
Samuel Skånberg.

"Vi är många som vill att Haninge hjälper nyanlända"

Tre frågor till Samuel Skånberg, kommunfullmäktigeledamot för Vänsterpartiet i Haninge, som idag är med och mobiliserar folk till stöd för bostäder till nyanlända i Haninge. 

Du har uppmanat människor att komma till kommunhuset i Haninge i dag, varför då?


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


– När frågan om bostäder till nyanlända kom upp vid förra kommunfullmäktigemöte hade M och SD uppmanat med flygblad och hätska uttalande på Facebook att invånare skulle komma och protestera. Det kom inte bara kommuninvånare utan också organiserade högerextrema. Själv såg jag en person i Motgift-t-shirt (nazistisk hatsajt, red. anm.) bland åhörarna. Samtidigt vet jag det är många som vill att Haninge tar sitt ansvar och hjälper nyanlända. Dagen efter mötet var vi flera som deltog i en ljusmanifestation för stöd för ett generöst flyktingmottagande. Det var partier från vänster till höger, organisationer från civilsamhället, församlingar och privatpersoner som deltog.

Trots att det nu finns en lag på att kommuner har ansvar att ta emot nyanlända som blir anvisade till kommunen av staten är det flera kommuner som motsätter sig. Vad tror du det beror på? 

– Det är huvudsakligen moderatstyrda kommuner som Täby och Ekerö som säger nej. Samtidigt handlar det väldigt tydligt om bostäder. Vi kan se att de kommuner som inte tar emot nyanlända också har få hyresrätter. 

Varför är det viktigt att kommuninvånare engagerar sig i den här frågan?

– För att visa för politiker och allmänheten att vi är många som solidariskt vill ta ansvar för de som flytt från krig och förföljelse. Det är genom att sälja ut allmännyttan och lämna walk-over till marknaden som vi har hamnat i den här situationen. 

Läs mer här om hur moderater stoppade modulhus i Haninge och svaret från M: "Det råder någon form av undantagstillstånd".

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första månaden. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter