Hoppa till innehållet

ETC Göteborg

”Vi äldreforskare var helt förtvivlade”

Göteborgaren Ingmar Skoog är en av Sveriges främsta äldreforskare. Sedan några månader tillbaka ingår han i coronakommissionens expertgrupp för smittskyddsfrågor.
Göteborgaren Ingmar Skoog är en av Sveriges främsta äldreforskare. Sedan några månader tillbaka ingår han i coronakommissionens expertgrupp för smittskyddsfrågor. Bild: Bild: Karin Annebäck

Dagens ETC.

Ett bakslag för de äldre. Inte bara för att pandemin tagit mångas liv, utan också för synen på dem. Under året som gått har äldreforskaren Ingmar Skoog häpnats över bristen på kunskap om seniorerna.

Vi lever allt längre, är allt friskare. Det senaste åren har diskussionen om äldres roll i samhället mest handlat om hur rimlig pensions­åldern egentligen är. Men i ett ögonblick förändrades synen på dem över 70. Att vara 70-plussare blev ett begrepp. Och inte bara det – det blev också likställt med att vara gammal och skör. När Anders Tegnell under en av Folkhälsomyndighetens presskonferenser i mars förra året sa att 70-plussarna måste vara extra försiktiga, att de ska hålla sig hemma och inte träffa någon utanför hushållet, häpnade Ingmar Skoog. Människor över 70 år klumpades ihop till en enda skör grupp.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

00:00 / 00:00