Dokument.

2014-11-04 14:52
  • Vera Oredsson.
    Vera Oredsson.
  • Faksimil från bloggen Ormar och Spindlar.
    Faksimil från bloggen Ormar och Spindlar.

Vera Oredsson: "Jag är nationalsocialist in i graven"

Från Hitlerjugend i Berlin 1938 till lägenheten i Vadstena – Vera Oredsson är 86 år och fortfarande stolt nazist. Tillsammans med maken ledde hon nazistiska Nordiska rikspartiet i 50 år och hon ångrar ingenting. Trots att partiets medlemmar mördade och begick grova våldsbrott mot homosexuella och vänsteraktiva.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

På väggen inne i sovrummet, i en vanlig lägenhet Vadstena, hänger ett porträtt på Adolf Hitler. Det är en gammal vana sedan bombningar i Berlin under kriget där Vera Oredsson bodde som barn. Führern skyddade henne.

– När bomberna föll över lägenheten var det Führern som höll ihop väggen så att den inte föll över oss. Med honom på väggen känner jag mig trygg, säger hon till Dagens ETC.

Nationalsocialist har hon varit sedan hon gick med i Hitlerjugend, tio år gammal. Vera Oredsson har bott i Sverige sedan 1945 och var länge en av landets mest kända nazister. Förutom till P3 Dokumentär nyligen ger hon sällan intervjuer. När Sverigdemokraternas Björn Söder för en månad sedan utsågs till andre vice talman i riksdagen bröt hon plötsligt tystnaden. I en insändare till Expressen kallade hon SD-poltitikern ”modig”.

– Det han sagt mot homosexualitet gillar jag, säger Vera Oredsson som däremot inte längre röstar på SD eftersom ”de är urvattnade”.

Ledare för nazistparti

Vera Oredsson representerar länken mellan 30-talets tyska nazism och de moderna arvtagarna Svenskarnas parti och Svenska motståndsrörelsen. Till skillnad från den ompaketering som de högerextrema partierna gjort för att framstå som rumsrena, vägrar Vera Oredsson tona ner sin ideologiska övertygelse. Tvärtom.

– Jag är nationalsocialist, det säger jag med stolthet, säger hon.

Vera Oredssons bor ensam sedan 2010 då maken Göran Oredsson gick bort. På gravstenen sitter ett gult solkors, nazistiska Nordiska rikspartiets symbol som de tillsammans styrde i över 60 år. Enligt journalisten Anders Dalsbro har Nordiska rikspartiet, NRP, aldrig varit en stor rörelse.

– Men de har haft en viktig traditionsbärande roll. Den svenska vit makt-scenen hade förmodligen sett annorlunda ut om det inte varit för NRP, skriver han i tidningen Expo.

Anders Klarström, SD:s första partiledare, var medlem i NRP. Så sent som i juli i år avslöjades att Bengt-Göran Rudbring som kandiderade för SD till kommunfullmäktige i Hässleholm tidigare varit medlem i NRP. Han petades från listan.

Under 1980-talet utfördes en rad våldsdåd och mordbränder av partiets medlemmar. Den 29 november 1985 mördades en 62-årig homosexuell man i sitt hem av en 20-årig nazist från Nordiska rikspartiet. Nazisten dömdes till rättspsykiatrisk vård, och 2004 dömdes han för ett nytt mord. Partiledningen kunde inte bindas till brotten. Partiets våldsamma historia är inget Vera Oredsson ångar.

Nazisterna utrotade över fem miljoner människor, hur kan du kalla dig nationalsocialist?

– Det struntar jag, helt enkelt. Det är inte relevant längre. Nationalsocialismen är en fin ideologi.

Hur kan du förneka Förintelsen, brotten är mycket väldokumenterade inte minst av nazisterna själva?

– Det är judarna som överdrivit det där, de styr medierna. Det fanns grund för det de gjorde. Jag är rasist, jag vill bevara den vita rasen.

När du föreläser om din ideologi för Svenskarnas parti, håller de med dig?

– Javisst. Jag är medlem i partiet och föreläste för dem senast för två år sedan.

Vad kan få dig att tänka om?

– Om jag blir senil kanske det kan bli ändring. Men ni tror väl att jag är senil redan idag. Det är jag inte. Jag är nationalsocialist in i graven.

Vera Oredsson

1928: Föds i Berlin, Tyskland.

1938: Blir nationalsocialist som 10-åring, då hon går med i Hitlerjugend.

1945: Kommer med de vita bussarna till Sverige och fem år senare gifter hon sig med nazistledaren Sven-Olov Lindholm. Efter tio år skiljer sig Vera Oredsson för att maken blev en ”en avfälling”.

1960: Ansluter sig till nazistiska Nordiska rikspartiet.

1963: Gifter sig med partiledaren Göran Oredsson.

1973: Åtalas för brott mot lagen om politiska uniformer efter att ha burit armbindlar med solkors. Hon frias i Varbergs tingsrätt.

1975–1978: Efterträder sin make som partiledare och blir därmed Sveriges första kvinnliga partiledare.