Reportage.

2017-01-06 11:53
 • Full aktivitet i arkivet. Anders Liljegren ser till så att den dagliga verksamheten flyter. Bild: Jonatan Jacobson
  Full aktivitet i arkivet. Anders Liljegren ser till så att den dagliga verksamheten flyter.
 • Anders Liljegren tar fram en mapp med svenska ufo-observationer. Bild: Jonatan Jacobson
  Anders Liljegren tar fram en mapp med svenska ufo-observationer.
 • En av tusentals svenska ufo-observationer. Bild: Jonatan Jacobson
  En av tusentals svenska ufo-observationer.
 • Anders Liljegren har själv aldrig sett något oförklarligt på himlen. Bild: Jonatan Jacobson
  Anders Liljegren har själv aldrig sett något oförklarligt på himlen.
 • E.T. övervakar arbetet i digitaliseringsverkstaden. Bild: Jonatan Jacobson
  E.T. övervakar arbetet i digitaliseringsverkstaden.
 • Johan Gustavsson är anställd som utredare på AFU och undersöker varje inskickad ufo-rapport så långt det går. Bild: Jonatan Jacobson
  Johan Gustavsson är anställd som utredare på AFU och undersöker varje inskickad ufo-rapport så långt det går.
 • Bara en bråkdel av den kulturhistoriska källarskatten i Norrköping har hittills digitaliserats. Bild: Jonatan Jacobson
  Bara en bråkdel av den kulturhistoriska källarskatten i Norrköping har hittills digitaliserats.
 • Irene Remberger skannar tidningsurklipp. Hon trivs med sitt jobb på den udda arbetsplatsen i Norrköping. Bild: Jonatan Jacobson
  Irene Remberger skannar tidningsurklipp. Hon trivs med sitt jobb på den udda arbetsplatsen i Norrköping.

Vem ska ta över världens största ufo-arkiv?

Världens största ufo-arkiv finns i Norrköping. Men entusiasterna blir äldre och äldre. Vem ska ta över alla handskrivna tefatsobservationer, skakiga videofilmer och tidigare hemligstämplade dokument?

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

På den molniga himlen brummar ett propellerplan av äldre snitt. Det flyger på låg höjd ovanför våra huvuden för att sedan göra en tvär gir och försvinna bort i fjärran. Själva flackar vi planlöst omkring i ett anonymt hyreshusområde från 1950-talet och letar efter världens största ufo-arkiv.

Trots att vi befinner oss på den korrekta adressen har vi svårt att hitta. Efter några varv runt huset knackar vi på en bakdörr. I en ombonad butikslokal med böcker, tidskrifter och mappar från golv till tak tar Anders Liljegren emot. Han är kaffespeedad. Det är mycket nu. En stor samling bestående av 450 lådor donerad ufo-litteratur har fastnat i London på grund av en kollision i rusningstrafiken.

Anders Liljegren har även precis avslutat en intervju med en amerikansk tidning som håller på med en reportageserie om udda arkiv och bibliotek. Och jo, Arkivet för ufoforskning, AFU – eller Archives for the unexplained, som den drivande stiftelsen planerar att byta namn till – kan med fog räknas som udda.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


20 000 svenska observationer

Historien om arkivet började 1973 då Anders Liljegren och hans två ufo-frälsta bibliotekarievänner Kjell Jonsson och Håkan Blomqvist bestämde sig för att börja samla ufo-litteratur. Till en början var initiativet mest ett sätt att få egen möjlighet att fördjupa sig i ämnet. Böckerna de skaffade lät de sedan privatpersoner runt om i Sverige låna med post. Efter något år fick de ta emot en stor donation på 400 böcker från en känd ufolog. Och sedan dess har det bara rullat på. Med åren har inriktningen breddats. I AFU finns vid sidan om ufo-litteraturen även böcker om en rad andra paranormala fenomen.

– Det är därför vi planerar att byta namn, säger Anders Liljegren och ler.

Arkivet och biblioteket är utspridda i tolv källarlokaler i Norrköpingsstadsdelen Ljura. I samlingarna finns förutom åtskilliga hyllmeter ljud- och videoband drygt 25 600 boktitlar, 70 000 tidskriftsnummer och 250 000 digitaliserade pressklipp från hela världen. Men inte bara det. Här finns också cirka 20 000 rapporter som gjorts i samband med svenska ufo-observationer, samt liknande nationella rapportarkiv från Danmark, England och Spanien. Anders Liljegren tar ut en vit mapp ur en av de belamrade bokhyllorna och fiskar upp en rapport författad av en kvinna som sett ett grått, snurrande, diskusformat föremål som svävat ovanför hennes bil. Anders Liljegrens kollega Johan Gustavsson, som sitter försjunken framför en dator, är anställd som utredare på AFU och granskar, på uppdrag av riksorganisationen UFO-Sverige, alla de cirka 250 ufo-observationer som kommer in varje år.

– Till min hjälp har jag fältundersökare, men också satellitprogram, kartor och primärradar. Ofta rör det sig om flygplan, satelliter eller svävande lyktor. Bara enstaka rapporter får en ufo-stämpel, säger Johan Gustavsson.

Drivs av privata donationer

AFU drivs som en stiftelse och finansieras delvis av ett 30-tal privata donatorer. Men arkivet har sedan länge ett samarbete med Arbetsförmedlingen och sysselsätter ett 20-tal personer. Sedan ungefär fem år handlar i princip allt praktiskt arbete om sortering, katalogisering och digitalisering. Fem dokumentskannrar, en fotoskanner och en digitaliseringsstation för ljudband är i daglig drift. Av arkivets totalt 2 500 hyllmeter är högst 20 digitaliserade.

– Vi hade behövt en fast stab på fem till tio personer som hade kunnat vara kvar i tio år och jobba med digitalisering och ordna upp arkivet så det är möjligt att digitalisera. Jag gråter blod när jag ser allt som fortfarande är analogt, säger Anders Liljegren.

Han tar oss med på en rundvandring till några av de tolv källarlokalerna som AFU disponerar. I grannlokalen finns AFU:s digitaliseringshögkvarter. Här finns även AFU:s hårddisk som rymmer totalt 40 terabyte. Vid en dator sitter Irene Remberger och scannar in tidningsurklipp på tvehövdade bebisar från Fortean Times – en brittisk månadstidning som skriver om alla slags fenomen och udda händelser. Ett annat projekt är att skanna en oändlig hög gamla utgåvor av tidningen Psychic News.

– Vi har så mycket material att det knappt går att greppa. Man får ta en hög i taget, annars går det inte, säger Anders Liljegren.

Vi promenerar vidare till en annan lokal tvärsöver gården där bland annat UFO Sveriges förenings- och personarkiv förvaras. Hyllorna är belamrade och det luktar tungt av papper och damm. Här finns även delar av tidskriftsamlingen, sorterad efter land. Vi sätter oss på huk och bläddrar i ett färgglatt fanzine med ufo-observationer från dåvarande Rhodesia. När AFU har fler än tre exemplar av samma bok eller tidskrift händer det att Anders Liljegren säljer av titlar på Ebay som ett sätt att få in pengar till verksamheten. Stiftelsen har även startat antikvariatet AFU Shop med kunder från hela världen.

– För något år sedan sålde jag stencilerade ufo-häften från Tasmanien som jag fick flera hundra dollar styck för, säger han.

Läs vidare på nästa sida: Osannolikt, men inte omöjligt