Inrikes.

2017-09-07 09:55
 • Alina är enda tiggaren i centralorten Vellinge. Hon sopar utanför Ica under dagarna. Bild: Karl Grauers
  Alina är enda tiggaren i centralorten Vellinge. Hon sopar utanför Ica under dagarna.
 • Knut Roos och Agne Roth tror inte att ett förbud mot tiggeri kan lösa något. För deras del får Alina gärna hålla till utanför Ica. Bild: Karl Grauers
  Knut Roos och Agne Roth tror inte att ett förbud mot tiggeri kan lösa något. För deras del får Alina gärna hålla till utanför Ica.
 • Enligt kommunalrådet Carina Wutzler (M) är ­tiggeriet ett problem för små­företagare. Bild: Björn Lindgren/TT
  Enligt kommunalrådet Carina Wutzler (M) är ­tiggeriet ett problem för små­företagare.
 • Tomas Tobé (M), rättspolitisk tales­person, tycker att det är viktigt att tiggeri inte normaliseras. Bild: Lars Schröder/TT
  Tomas Tobé (M), rättspolitisk tales­person, tycker att det är viktigt att tiggeri inte normaliseras.

Vellingebor: ”Beslutet om tiggeriförbud är dödfött”

Moderaterna vill ha ett nationellt tiggeriförbud. Utspelet kom en vecka efter att partikamraterna i Vellinge bestämt sig för att driva igenom ett lokalt förbud – som i nulaget omfattar en enda tiggare.

”Hon som är där nu får gärna vara kvar”, säger Vellingebon Knut Roos, när Dagen ETC besöker kommunen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

I tisdags la Moderaterna fram sitt kriminalpolitiska program som partistämman ska ta ställning till i höst. Bland förslagen finns ett nationellt förbud mot tiggeri.

– Ska vi acceptera att tiggeri normaliseras? Vi har ett utbrett tiggeri på gator och torg, det handlar inte sällan om väldigt utsatta människor. Vi ser en stor grad av organisering. För att hantera det här föreslår vi ett nationellt förbud mot tiggeri, sa Tomas Tobé (M), rättspolitisk ­talesperson, på en presskonferens på tisdagen.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Han medger att förslaget inte kommer att förbättra livet för de som tigger men hävdar att det är viktigt att tiggeri inte normaliseras. Förbudet ska gälla alla oavsett plats. Straffet handlar i första hand om böter, men Tobé säger att han även är öppen för andra typer av straff.

Förslaget kom bara en vecka efter att partikamraterna i Vellinges kommunstyrelse röstat för ett lokalt förbud. Beslutet ska klubbas slutgiltigt i kommunfullmäktige den 20 september och ett förbud kan träda i kraft från årsskiftet förutsatt att Länsstyrelsen i Skåne ger sitt tillstånd.

”De gillar mig”

Vellinge är en av Sveriges rikaste kommuner.

Beslutet kom till stånd trots att de flesta tiggarna lämnat kommunen i dag. Den enda som finns kvar i centralorten Vellinge är 33-åriga Alina från Rumänien. Hon sopar utanför Ica och får pengar av flera förbipasserande när ETC besöker kommunen.

– Jag har varit i Sverige i 3–4 år. De tre senaste åren i Vellinge. Jag gillar människorna här. Och de gillar mig, säger hon.

Flera Vellingebor som ETC pratar med är kritiska till ett förbud. Agne Roth och Knut Roos tror inte att ett förbud löser någonting och har inget emot att Alina håller till utanför Ica.

– Beslutet om förbud är dödfött, säger Agne Roth.

Knut Roos fyller i:

– Hon som är där nu får gärna vara kvar. Det är klart att det kan komma andra. Men jag tycker ändå inte om att de tänker förbjuda.

I Vellinge är det oppositionspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet som främst är kritiska mot ett lokalt förbud. Liberalerna stödjer Moderaternas förslag och kommunalråd Carina Wutzler (M) menar att tiggeriet varit problematiskt för småföretagare.

– Invånare och näringsidkare framför att man tycker att det är ett problem att det finns tiggare, säger hon.

Den bilden bekräftas bara delvis av Cornelia Malm som arbetar på ett konditori i Vellinge centrum:

– Det var annorlunda tidigare, när det satt tiggare överallt. Då var det många som pratade om det och en del som inte tyckte att det var så trevligt alltid. Men nu när det bara är hon (Alina) kvar är det inget som det pratas om.

Andra invånare är mer uttalat positiva till ett förbud. Isak ­Johansson menar att det borde införts för länge sedan och risken­ för att Vellinge skulle få dåligt rykte är inget han oroar sig över.

– Att Vellingeborna skulle vara rasister har man fått om bakfoten. Jag är inte rasist, jag är bara realist. Är det ett problem så får man lösa det genom att ge dem arbete. Han som äger Ica-butiken borde anställa hon som sitter där. Hon jobbar ju med att sopa utanför, då borde han ge henne lön för det. Jag förstår att det blir problem med papper och så, men det är så det borde fungera, säger Isak Johansson.

Kritik inom Alliansen

Moderaternas förslag om ett nationellt tiggeriförbud har fått hård kritik från allianskollegorna i Liberalerna och Centerpartiet. Johan Hedin (C), rättspolitisk talesperson, avfärdar tanken.

– Man kan både ha moraliska och praktiska betänkligheter, liksom lagtekniska. Men det viktigaste är att det mesta talar för att ett tiggeriförbud med ­bötesstraff skulle bli verkningslöst, säger han till Expressen.

Karl Grauers & Jenny Wickberg

Tiggeriförbud nationellt och lokalt

Moderaterna­ föreslår ett ­nationellt tiggeri­förbud i sitt nya kriminal­politiska program som ska antas av partistämman i höst.

Det nationella förbudet ska gälla alla som tigger oavsett plats. Straffet för tiggeri ska vara böter.

20 september väntas Vellinge kommunfullmäktige klubba ett ­lokalt förbud mot tiggeri. Det ska gälla på centrala platser på tre orter i kommunen: Vellinge, Höllviken och Skanör. Förbudet kan träda i kraft från årsskiftet.

Sala införde lokalt tiggeri­förbud 2011 men det revs upp av Läns­styrelsen i Västmanlands län.