Veckans fråga.

2019-01-11 10:45
Högerextrema demonstranter i USA / Hillevi Ganetz. Bild: Steve Helber/AP/TT / Privat
Högerextrema demonstranter i USA / Hillevi Ganetz.
Puffetikett
Nyhetsmagasinet ETC

Veckans fråga: Varför är den radikala högern så rädda för genusvetenskap?

I flera europeiska länder finns ett ökat motstånd mot genusvetenskap som forskningsdisciplin. Anti-genusretoriken har även börjat dyka upp i svenskt debatt. ETC ringde upp Hillevi Ganetz, professor i genusvetenskap vid Stockholms universitet.

Varför tror du att det finns ett så stort motstånd mot genusvetenskap längst till höger på det politiska spektrumet?

– Genusvetenskapen blir en väl avgränsad fiende som många har en uppfattning om fastän få verkar veta något om det. Det är lättare att vara emot genusvetenskap än jämställdhet. Så rent taktiskt så är det tacksamt.

– Frågor om feminism och genus har alltid varit en del av högerns skräckvision. Det är ingenting nytt på något sätt. Det pekade ju redan Mattias Gardell ut i Breiviks manifest. Folk har glömt bort att feminism pekades ut som en lika stor fiende som de här kulturmarxisterna som han kallade dem.

– Sedan är det inte bara genusvetenskap som attackeras. Många kritiska ämnen som sysslar med etnicitet och ras är också väldigt ifrågasatta. Liksom klimatforskare. Allt som ifrågasätter högerns ideologi är utsatta.

Hur påverkas forskningen av det här?

– Det är ju inte roligt. Jag har fått många anslag från forskningsråd utan några genuspengar involverade, i konkurrens med många andra. Över mig har det inte regnat några genuspengar och över de flesta andra har det inte gjort det heller. Vi konkurrerar precis som alla andra om att få plats i tidskrifter och få anslag. Att få sin forskning reducerad till att det är politik och att vi skulle vara supergynnade det är förödmjukande faktiskt. Det finns så mycket seriösa och duktiga forskare inom det här fältet och det är förödmjukande att genusvetenskapen avfärdas som flum. Man får aldrig vara i fred och bara arbeta. Man måste ständigt försvara sig.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Menar du att man inte bara behöver försvara sin forskning utan att man överhuvudtaget bedriver forskning?

– Ja, att man bedriver forskning inom det här fältet med genus som fokus. Det är rätt tungt faktiskt. Genusforskarna tillhör dem som får flest hot mot sig.

Kritiker av genusforskning brukar prata om att det är ideologiskt styrd forskning, vad tänker du om det?

– Genusvetenskapen härstammar ur den långa kampen för jämställdhet. Vad motståndarna missar är att det ju finns en mängd olika feminismer och en mängd olika sätt att se på kön, att kalla det för en ideologi är grovt förenklat.

– Om genusvetenskap har en gemensam nämnare så är det att det är ett samhällsvetenskapligt ämne som undersöker hur kön görs i kultur och samhälle, det är faktiskt den utgångspunkten som många retar sig på. Men det är en helt självklar utgångspunkt i ett sådant ämne, att inte utgå från de eventuella biologiska skillnader utan att fråga sig hur de tolkas i vår kultur. Varför ska kvinnliga kroppar ha lägre lön?

PRENUMERERA PÅ ETC HELG

Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från nyhetsmagasinet ETC utan kostnad första månaden. Därefter är priset 63 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom nyhetsmagasinet ETC till din mejl varje fredag. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter