Veckans fråga.

2019-04-13 09:45
Mattias Jakobsson.
Mattias Jakobsson.
Puffetikett
Nyhetsmagasinet ETC

Veckans fråga: Vad visar ett dna-test?

Dna-tester har blivit en av de snabbast växande branscherna i världen. Antalet svenskar som testar sig för att få reda på mer om sitt ursprung ökar kraftigt för varje år.

Men vad visar de egentligen? Inte alltid vad de utger sig för, säger Mattias Jakobsson, professor i genetik vid institutionen för organismbiologi vid Uppsala universitet.

Politiker som vill bevisa att de har rötter ursprungsbefolkningen, rasister som visar sig härstamma från Afrika eller amerikaner som är stolta över släktskap med vikingakrigare från Birka. Med jämna mellanrum sprids historier i medierna om resultatet från dna-test.

Det är nämligen inte längre bara polisen som utför dna-test utan allt fler företag erbjuder tjänsten till privatpersoner. Efter att ha spottat i ett provrör och sedan skickat in det till ett företag kommer svaret på posten efter några veckor, ofta i form av en karta som påstås visa personens etniska bakgrund.

Hur mycket information går egentligen att utläsa?

– Många av de här företagen testar bara mitokondrier, vilket innebär att det bara är en liten del som blir undersökt. De varianter man hittar kan vara vanligt förekommande i stora delar av världen och det fanns många människor som hade samma specifika mitokondrievariant för tusen år sedan. Så de testerna är väldigt osäkra, säger Mattias Jakobsson.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Finns det också de som är bättre?

– Ja, andra tester använder minst några hundra tusen genetiska markörer och ger mycket mer information, men även dessa har begränsningar. Det som är viktigt att poängtera är att testerna säger sig berätta varifrån du kommer, men det de faktiskt svarar på är hur genetisk lik du är andra i deras referensdatabas.

Vad innebär det?

– Om jag skulle testa mig själv skulle jag säkert få svaret att jag är lik de i södra Sverige. Det betyder att mitt dna är likt andras i deras databas som bor i södra Sverige. Företaget drar då slutsatsen att det är därifrån jag härstammar. Men det är egentligen inte vad det visar, utan det visar var mina närmsta släktingar finns i dag. Om man går på en liten högre filosofisk och vetenskaplig nivå så kommer inte dna från någon plats, så man kan enkelt vända på det och säga att jag vet att jag härstammar från Afrika precis som alla andra, det behöver jag inget dna-test för att visa.

Det finns en utveckling där stora företag börjar intressera sig för att undersöka dna innan de rekryterar högt uppsatta chefer, vad säger du om det?

– Frågan är vad de ska ha informationen till. De tror nog att de ska kunna se anlag för visa sjukdomsvarianter, men det finns så många brister att det är meningslöst. Att överhuvudtaget dra några slutsatser kräver nämligen hög kompetens inom medicin- och populationsgenetik, och det har de vanligtvis inte.

Hur ser framtiden för dna-test ut?

– Det verkar vara en väldigt stark trend och det är spännande. Det som dna-testen är fantastiskt bra på, det är att hitta nära släktingar. Det är en spännande utveckling att det ger en möjlighet att knyta ihop familjerelationer som är förlorade.

PRENUMERERA PÅ ETC HELG

Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från nyhetsmagasinet ETC utan kostnad första månaden. Därefter är priset 63 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom nyhetsmagasinet ETC till din mejl varje fredag. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter