Inrikes.

2020-06-23 13:50
De medverkade vid tisdagens pressträff. Lena Ag längst till vänster. Foto: TT/Magnus Andersson
De medverkade vid tisdagens pressträff. Lena Ag längst till vänster.
Puffetikett
Dagens ETC

Varnar för ökat våld i nära relationer i sommar – till följd av pandemin

De senaste uppgifterna från myndigheterna om coronasmittan i Sverige.


Här kan du se pressträffenPå ett globalt plan noteras cirka 9,1 miljoner bekräftade fall och omkring 472 000 avlidna till följd av covid-19.

I Sverige noteras nu 60 837 bekräftade sjukdomsfall. Totalt 5 161 personer i Sverige har avlidit i sviterna av covid-19.

– Landets hälso- och sjukvårdspersonal har tunga månader bakom sig och oro framför sig, den här oron handlar givetvis om upprätthållandet om något skulle hända. Det är bemanning och personal som fortsätter vara den kritiska faktorn, säger Taha Alexandersson.
 

Under våren har anmälningar om våld i nära relationer ökat och trycket på exempelvis Bris stödtelefon har varit större jämfört med förra året. Nu varnar Jämställdhetsmyndighetens generaldirektör  Lena Ag för att sommaren kan bli värre än vanligt till följd av panemin.

– Vi ser även under normala omständigheter att våld i nära relationer ökar under sommaren. Erfarenheter visar att fler söker hjälp när isoleringen lättar. Vi kan förvänta oss ett ökat tryck på socialtjänst, på stödtelefoner, vårdgivare och andra verksamheter framöver. Här gäller det från samhällets sida att ta höjd för det så att utsatta kan få hjälp och stöd, säger Lena Ag.

Medverkar på pressträffen i dag gör statsepidemiolog Anders Tegnell från Folkhälsomyndigheten, Taha Alexandersson som är ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen,  Iréne Nilsson Carlsson, folkhälsoråd, Socialstyrelsen, Svante Werger, rådgivare, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Lena Ag, generaldirektör på Jämställdhetsmyndigheten.

 

Texten uppdateras.