Inrikes.

2020-03-12 12:55
Bild: Jessica Gow/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Varför stänger inte Sverige skolorna på grund av corona?

I Danmark och Norge stängs skolor och förskolor. USA förbjuder resor från Europa. Italien stänger i princip ned hela landet. Men ingen vet egentligen vad som fungerar bäst, menar smittskyddsprofessor Jan Albert – som trots allt försvarar Sveriges linje att än så länge hålla skolor och förskolor öppna.

– Om unga inte är i skolan så umgås de ändå. Och om förskolebarn är hemma får det enorma samhällskonsekvenser.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Under torsdagen kom beskedet att skolor och förskolor i Norge stänger, och Danmark har tidigare meddelat samma beslut. En del i Sverige undrar nu varför inte våra skolor redan är stängda, eller varför vi inte stänger ned större delar av samhället, som i det hårt drabbade Italien. 

Det beror delvis på att det inte finns något facit över vilka åtgärder som är bäst, menar Jan Albert, smittskyddsprofessor och överläkare vid Karolinska institutet.

– Åtminstone jag har har inte vetenskapliga studier som visar vad som är bäst i det här läget. Olika länder väljer olika vägar, och jag tror inte att det är baserat på så himla mycket kunskap utan mer en känsla för vad man tror är rätt utifrån den information som finns. I efterhand kommer vi nog se att en hel del som olika länder satte in var symbolåtgärder.

Stänga skolor kan vara fel

Under torsdagseftermiddagen ska utbildningsminster Anna Ekström träffa skolföreträdare för att diskutera läget, och då kan det komma nya besked. Men att stänga skolor och förskolor är inte nödvändigtvis en bra idé, säger Jan Albert.

– Om unga inte är i skolan så umgås de ändå. Och om förskolebarn är hemma får det enorma samhällskonsekvenser. Det är inte heller bra om pensionerade far- och morföräldrar istället tar hand om barnen, eftersom de kan vara i den åldern där de löper större risk.

Folkhälsomyndigheten hävdar också att det inte finns säkra vetenskapliga belägg för att smittspridningen skulle minska om man stängde av skolor, samt att barn enligt tros utgöra en mycket liten del av andelen som insjuknat i covid-19.

Danmark inte farligare än Sverige

Först den 6 mars avrådde Utrikesdepartementet, efter rekommendation från Folkhälsomyndigheten, från resor till norra Italien. Den 10 mars utvidgades det till hela Italien, och den 11 mars lades Österrike till listan. Olika grader av avrådan gäller även för Sydkorea, Iran och Kina. 

Det finns dock ingen rekommendation om länder som Danmark, som nu enligt dem själva har den snabbast ökande smittspridningen i Europa. Över 10 000 personer reser varje dag från Skåne till Danmark.

Tycker du att man ska tänka efter innan man reser till exempelvis Danmark? 

– Det blir naturligt att man gör det, men det är inte så att det är farligare att vara där än här, säger Jan Albert.