Arbete.

2016-09-01 12:00
Bild: Sara Mac Kay

”Varför skulle jag sluta jobba?”

Ålder är bara en siffra. I alla fall när det gäller din möjlighet att arbeta. Det menar Marianne Rundström, SVT-profil och aktuell med boken Passé, som själv inte alls vill gå i pension. Forskaren Kerstin Nilsson håller med – enbart ålder bör inte styra utträdet ur arbetslivet.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Vi blir äldre och äldre, och därför bör vi också arbeta längre. Det menar i alla fall de sex riksdagspartierna som ingår i pensionsgruppen. Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) meddelade i våras att de före nästa val kommer att lägga fram ett förslag om höjd pensionsålder. Därmed får den som vill rätt att jobba till 69 istället för som i dag till 67. Samtidigt flyttas gränsen för när du får börja ta ut pension från 61 år till 62. En förändring som Vänsterpartiet, som inte är med i pensions­gruppen, är emot.

– Vi har så stora grupper i dag som inte klarar av att jobba till 65 år, och då tycker vi att det i dagsläget inte är rätt att genomföra en höjning, säger Wiwi-Anne Johansson, talesperson för pensionsfrågor.

Journalisten och programledaren Marianne Rundström tycker dock att det vore bra med höjd pensionsålder. I alla fall att den som vill ska få jobba till 69 år istället för 67 år.

– Det bästa vore att inte ha någon övre gräns alls, att den som kan får jobba så länge den vill, men det här visar i alla fall att vi börjar ändra synen på ålder, och kanske kan en höjd pensionsålder också bidra till att ålder och erfarenhet kommer värderas högre, säger hon.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


”Har mycket mer att ge”

Själv är hon 65 år i år. Om två år måste hon därför sluta arbeta. Trots att hon inte alls vill.

– Jag har mycket mer att ge, och kan inte hitta något skäl till varför jag skulle sluta jobba. Jag är en mer helgjuten yrkesmänniska i dag när jag är klar med omhändertagandet av barn och verkligen har tid att satsa på mitt jobb, samtidigt som jag har erfarenheten och har byggt upp både kompetens och kontakter. Att jag ska sluta för att jag har uppnått en viss ålder är obegripligt, säger hon.

Samtidigt påpekar hon att hon är privilegierad – hon har ett jobb där hon inte har behövt slita ut sig fysiskt, och där hon själv fortfarande känner att hon kan göra stor nytta. Alla har inte haft ett yrkesliv med de förutsättningarna. Just därför borde pensionssystemet vara mer ­flexibelt, tycker hon.

– Det är självklart att man inte kan ha ett system som är likadant för allihop, har du jobbat inom vården till exempel eller med något annat tungt yrke, kan man inte kräva att du ska gå i pension senare är du egentligen klarar av. Men det är inget skäl till att slänga ut oss som kan jobba från arbetslivet. Både individen och samhället vinner på om fler fortsätter jobba och därmed inte belastar pensionssystemet.

Läs vidare på nästa sida: Ålder inte avgörande

Pensionsutredningens förslag 2013:

Åldern för tidigaste uttaget av pension höjs från 61 till 62 år, och inom några år till 63 år.

Gränsen för garantipension höjs från 65 år till 66 år.

Den som vill ska ha rätt att jobba fram till 69 år istället för dagens 67 år.

Tjänstepension och privat pension får tas ut först vid 62 år istället för vid 55 år som i dag.