Hoppa till innehållet

ETC Göteborg

Välkommen till det första passiva flerfamiljshuset

Dan-Eric Archer är en av initiativtagarna till renoveringen av kollektivhuset Stacken. Nu täcks taket av en halv meter tjock isolering och solpaneler.
Dan-Eric Archer är en av initiativtagarna till renoveringen av kollektivhuset Stacken. Nu täcks taket av en halv meter tjock isolering och solpaneler. Bild: ETC Media

ETC Göteborg.

Energieffektiva passivhustrenden är ännu i sin linda i Sverige. Men nu har vi fått vårt första flerfamiljdito. – Vi visar att det kan gå att renovera till passivhusstandard utan att höja hyran, säger Dan-Eric Archer på kollektivhuset Stacken i Bergsjön.

Det är en molnig augustimorgon när jag tar 7:ans spårvagn ut till Bergsjön. De lila blommorna växer i spårvagnsvallen och från Teleskopgatans hållplats passerar jag en lång rad rosa miljonprogramhus innan Stacken tornar upp sig. Kontrasten byggnaderna emellan är stor. Kollektivhusets fasad täcks av blanka svarta tunnfilmssolceller och vid ingången kan man fortfarande se det 25 cm tjocka lagret av extra isolering som omfamnar väggarna. I september ska byggjobbarna som ännu står och sågar i trädgården vara klara.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Göteborg!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka

Från

Provläs alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Avsluta när du vill.

Betala per månad – halva priset

Från

Du får halva priset första månaden. Avsluta när du vill.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser