Brott.

2015-07-23 12:00
  • Sprängmedel som hittades hemma hos 30-åringen. Bild: Polisen
    Sprängmedel som hittades hemma hos 30-åringen.
  • I 30-åringens bostad hittades också mängder med nazistiskt material. Bild: Polisen
    I 30-åringens bostad hittades också mängder med nazistiskt material.

Våldsam nazist hade 50 kilo dynamit hemma

En yrkeskunnig sprängtekniker, en nazist och en SD-politiker misstänks för brott i samband med beslaget av mer än ett halvt ton dynamit i Falkenberg. Nu frågar sig många vad sprängämnena var tänkta att användas till.
– Även vi undrar vad syftet med innehavet är, säger polisens presstalesperson Tommy Nyman.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det började med att polisen i Falkenberg i fredags stoppade en bil där passageraren, en 33-årig man, misstänktes för narkotikabrott. Vid husrannsakan hos mannen, som bor hos sin 30-åriga bror, påträffades 50 kilo sprängmedel och mängder av nazistiskt material. Såväl dynamiten som det nazistiska materialet tillhör 30-åringen.

– Han har ett enormt intresse för andra världskriget, SS och Hitler. Han ligger långt ut till höger, säger mannens advokat Lars Brandel till GT.

Nu sitter 30-åringen, som har ett digert brottsregister, häktad. Polisen har även häktat en 41-åring med yrkesmässig erfarenhet att hantera sprängämnen, som misstänks ha sålt dynamiten till nazisten. Vid husrannsakan hemma hos 41-åringen hittades ytterligare 500 kilo sprängdeg.

SD-politiker misstänkt

Dessutom misstänks en 71-årig kommunpolitiker för Sverigedemokraterna för delaktighet i brottet. I anslutning till fastigheten där polisen genomförde husrannsakan i fredags greps politikern med en påse tändhattar i bilen. Politikern är mamma till den 30-åriga nazisten. Dagens ETC har sökt både henne och gruppledaren för SD i den aktuella kommunen utan framgång, men enligt Hallands nyheter har 71-åringen nu lämnat partiet.

Sammanlagt rör det sig alltså om 550 kilo sprängmedel som beslagtagits enligt Tommy Nyman, polisens presstalesperson i Halland. Många spekulerar nu kring vad det skulle användas till, och detta särskilt med tanke på 30-åringens politiska sympatier.

– Även vi undrar vad syftet med innehavet är. Vi har inte fått några direkta svar under förhören, och saknar hittills andra uppgifter på vad det kan vara. Men det är något vi kollar vidare på i den mån vi kan, säger Tommy Nyman till Dagens ETC.

Såväl 30-åringen som 41-åringen har erkänt innehav. Åtal ska väckas senast 4 augusti.

Nazisten

Häktad med 50 kilo dynamit hemma. 30-åringen har ett mycket omfattande belastningsregister med 18 avsnitt, från femton års ålder och framåt. Brotten avser allt ifrån trafikförseelser till allvarligare incidenter såsom grovt olaga hot, grov misshandel och vapenbrott. Flera av brotten har haft rasistiska inslag. Mannen som bor i Falkenberg hyser nazistiska sympatier, och vid husrannsakan påträffades en mängd nazistiska föremål.

Bergsprängaren

Häktad misstänkt för att ha sålt dynamit till 30-åringen och hade 500 kilo sprängämnen hemma. Tidigare ostraffad. Är yrkeskunnig inom sprängning och har tidigare varit hemvärnssoldat. Mannen är medlem i flera grupper för branschfolk inom sprängning, samt militärintresserade, på Facebook. Bor i Falkenberg.

SD-politikern

Mamma till den 30-årige nazisten. Greps med tändhattar i bilen, men släpptes senare på fri fot. Har varit ersättare i kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna, men har efter gripandet avsagt sig sina uppdrag och lämnat partiet. Bor i Halland.

33-åringen

Bror till den 30-årige nazisten och bor för tillfället i dennes hem. Var den som initialt greps misstänkt för narkotikabrott. 33-åringen är nu försatt på fri fot. Är också skriven i Falkenberg.