Inrikes.

2020-03-17 12:05
Bild: Shutterstock
Puffetikett
Dagens ETC

Våld mot kvinnor ökar under coronaisoleringen

Mäns våld mot kvinnor i nära relationer ökar när människor isoleras på grund av coronaviruset. Det visar erfarenheter från Kina, och nu slår kvinnorättsorganisationer i Europa larm.

 

När Kina uppmanade medborgarna att isolera sig under 14 dagar för att stoppa spridningen av coronaviruset sköt antalet fall av våld i nära relationer i höjden, enligt kvinnojourer och kvinnorättsaktivister. Det skriver den kinesiska tidningen Sixth Tone.

Under februari i år anmäldes 162 fall av våld i nära relationer, jämfört med 47 anmälningar under samma period förra året. 

– Epidemin har haft stor påverkan på våldet i nära relationer. Enligt vår statistik är 90 procent av de anmälda fallen coronarelaterade, säger Wai Fai, grundare av en organisation som jobbar mot våld i nära relationer till tidningen.

Wai Fei menar att såväl den allmän oron som karantänen skapar och det faktum att många familjer hamnar i ekonomiska svårigheter bidrar till våldet. Samtidigt minskar stödet för drabbade personer när viktiga samhällsfunktioner drar ner på verksamheten.

Varnar för isolering

Och när land efter land i Europa nu uppmanar sina medborgare att isolera sig kommer varningarna om att våldet riskerar att öka även här. 

"Att vara inlåst i hemmet med en våldsam man är farligt. Rekommendationen är att inte gå ut, men det är inte förbjudet att fly." Skrev det franska feministkollektivet NousToutes på twitter efter att presidenten Emmanuel Macron uppmanade invånarna att från och med tisdag hålla sig hemma och bara gå ut om det är absolut nödvändigt, skriver sajten Euractive.com.

I USA gick stödlinjen mot våld i nära relationer i helgen ut med en varning om att cornonaviruset skapar en farlig situation för personer med våldsamma partners.

– För många överlevande är det kanske inte det säkraste alternativet att stanna hemma, skriver organisationen i ett uttalande.