Hoppa till innehållet

Panelen

Vad är viktigast att försvara?

Bild: Daniel Larsson

ETC nyhetsmagasin.

I veckans tidning analyserar essäskribenten Mathias Wåg vilka fascistiska tendenser som finns i vår nya regering och diskuterar hur vänstern ska förhålla sig till en blåbrun tid.

Helle Klein

Präst och chefredaktör Dagens Arbete, 56 år

Helle Klein

– Tidöavtalet är framförallt i sitt perspektiv och ordval fascistiskt för det pekar ut och pekar nedåt utifrån en paternalistisk och väldigt nationalistisk synvinkel. Det skrämmer mig också att toleransen mot rasistiska uttalanden successivt kommer att öka från M, KD och L eftersom varje avslöjande av en SD:ares nazistiska böjelser kan komma att rubba mandatfördelning i både riksdag och kommuner.

– De rödgröna får aldrig upphöra med att försvara demokratin och människovärdet. Framförallt får vi aldrig upphöra att chockas, för då har den fascistiska galenskapen normaliserats.

Lina Yafi

Spårvagnsförare, 44 år

Lina Yafi

– Jag är framförallt rädd för är den politik som framkommer i Tidöavtalet som vill ha ett samhälle där människor har olika rättigheter beroende på bakgrund. Att vi får ännu mer rasism och ett större klassamhälle. Det är skrämmande och farligt och vi måste göra allt vi kan för att motverka det, både retoriken och lagförslag. Därför blir det oerhört viktigt när lärare och deras fackförbund protesterar mot lagförslag som innebär att kommuner måste anmäla personer som är i Sverige utan tillstånd.

– Alla goda krafter behöver samla sig och stå emot.

Herman Geijer

Författare och zombieöverlevnadsexpert, 43 år

Herman Geijer

– Nedskär­ningarna har gjorts under lång tid av både socialdemokratin och borgarna, så det finns mycket att försvara. Folkbildningen ligger mig nära om hjärtat eftersom den kan skapa starka människor som vet hur man organiserar sig. Men det är så trist att lägga sin politiska energi på att försvara saker.

– Jag vill att vi ska kunna vinna nya segrar och flytta fram positionerna. Kanske kan inriktningen på att bara försvara leda till att vänstern tappar sin grundläggande idé, sitt hopp och sina visioner.