Inrikes.

2021-01-13 13:53
Bild: Johan Nilsson/TT
Puffetikett
ETC Göteborg

Vaccin till alla på Göteborgs äldreboenden

Alla som haft möjlighet och som bor på Göteborgs kommunala äldreboenden har fått en första dos av coronavaccinet, rapporterar Vårt Göteborg.

Vaccineringen mot covid-19 inleddes i Sverige 27 december och nu har alla som bor på ett kommunalt äldreboende i Göteborg – och som vill och kunnat bli vaccinerad – fått en första dos.

– De allra flesta har tackat ja till att vaccineras. Det här är en efterlängtad och viktig milstolpe i arbetet med att skydda de som riskerar att drabbas värst av covid-19, Det kommer finnas möjlighet efter den första vaccinomgången att vaccinera enskilda hyresgäster som inte blivit vaccinerade på grund av exempelvis sjukdom, frånvaro, att de tackat nej och ångrat sig eller att de är nyinflyttade, säger Maria Terins, projektledare för vaccinsamordningen vid äldre samt vård- och omsorgsförvaltningen till Göteborgs kommuns nyhetssajt Vårt Göteborg.

Samtliga vaccinerade har fått en första dos av Pfizers och Biontechs vaccin – nu förbereder sig kommunen för att ge en andra dos och att utöka till personer med hemtjänst och inom hemsjukvården. Även personal ska snart börja vaccineras – först ut blir de anställda inom hemsjukvården.

– Jag tycker det är jätteroligt. Jag tror att vi kommer se väldigt stora effekter av det här ganska snabbt. Det känns jättebra att vi har fått ett tydligt fokus på att just nå de grupperna, och att man också har lyckats nå dem på ett bra sätt, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till GP

Totalt bor det ungefär 4 300 personer på stadens äldreboenden – även privata boenden ska ha fått leverans av vaccin i veckan.

Just nu råder ett tillfälligt besöksförbud på Göteborgs stads äldreboenden – i dagsläget gäller det fram till 2 februari. Beroende på vilka effekter man ser av vaccinet tror Anders Tegnell att det snart ska gå att häva förbuden.

– Om nu äldreboenden blir vaccinerade så bra som de blir, och vi också kan se tydliga tecken på att det faktiskt ger ett så bra skydd som vi hoppas, tror jag definitivt att man kan sluta använda de här besöksförbuden ganska snart. Kanske kan man även besöka under mer normala former relativt snart, får vi hoppas, säger han till GP.