EU-politik.

2016-06-28 08:55
EU-valet i Storbritannien har väckt EU-kritiken till liv.  Bilder: Bertil Ericson/TT och CC0 Public Domain/pixabay
EU-valet i Storbritannien har väckt EU-kritiken till liv.

V: Vi vill förändra EU inifrån

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Vill omförhandla medlemskapet

Vänsterpartiet vill att EU:s makt ska minska, men driver samtidigt egna frågor – som en hårdare klimatpolitik och striktare arbetsmiljöregler. Det kan tyckas som att överstatlighet i vissa fall är bra, i andra inte.

Att ni driver egna frågor inom EU, är inte det att ge EU mer makt?

– På vissa områden, till exempel mänskliga rättighetsfrågor och miljölagstiftning, står vi i Vänsterpartiet alltid upp för en stark reglering, även på EU-nivå.  I frågor som EU ännu inte beslutar om vill vi inte överföra mer makt till EU. Då är det är bättre att vi som nation kan vara ett verktyg som drar åt rätt håll, istället för att säga ja till lagar som riskerar att försämra. När det gäller områden där makten redan har överförts till EU är det mitt ansvar att bedriva vänsterpolitik och göra besluten så bra som möjligt, säger Malin Björk.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Både hon och Jonas Sjöstedt menar att det Vänsterpartiet måste verka för nu är att Sverige får omförhandla sitt medlemskap. De vill bland annat att svensk arbetsrätt måste få gälla i Sverige – EU regler ska inte kunna göra att utländsk arbetskraft får sämre villkor, att EU:s miljöregler är ett golv som Sverige har möjlighet att höja sig över, och att Sveriges nej till euron skrivs in som ett riktigt undantag. Om medlemskapet omförhandlas efter partiets villkor, kan det till och med bli så att kravet om utträde omvärderas.

– Når vi dit och om vi skulle klara att förändra EU helt i grunden, skulle vi ompröva vår syn på medlemskapet. Tyvärr är det en ganska osannolik utveckling, säger Jonas Sjöstedt.