Inrikes.

2021-01-26 14:50
Bild: Amir Nabizadeh/TT
Puffetikett
Dagens ETC

V anmäler Region Stockholm – anklagas för att ha gynnat Kry

Turerna kring Region Stockholm och nätläkarföretaget Kry fortsätter – nu har V i Stockholm anmält regionen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Tidigare i januari kom det fram att nätläkarföretaget Kry, som redan driver två vårdcentraler i Region Stockholm, köper upp företaget Medhelp, som driver 1177 Vårdguiden i Stockholm. Det fick skarp kritik från oppositionen i regionen, bland annat av Talla Alkurdi, gruppledare för Socialdemokraterna i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Stockholm.

I Dagens ETC varnade hon för att en sådan affär ”skapar en monopolliknande situation, en intressekonflikt och en potentiell jävsituation”. Oppositionen har krävt att regionen ska stoppa affären.

För några dagar sedan avslöjade Dagens Nyheter att 1177 Vårdguiden i Stockholm under ett möte med regionen i våras fick direktiv att hänvisa vissa samtal vidare till Kry. Under perioden ökade stockholmarnas vårdbesök till Kry kraftigt, från 24 000 i februari till 49 000 i mars, skriver DN. Även andra nätläkarföretag fick fler besök under perioden, men inte på samma sätt som Kry.

Anmäler regionen

Nu anmäler Vänsterpartiet Region Stockholm till Konkurrensverket.

– Det här är ett solklart fall av otillbörligt gynnande av ett företag framför andra. Tyvärr är vi inte förvånade – att regionstyret har täta och personliga band till Kry har märks många gånger de senaste åren, och regelverket har anpassats till Krys affärsmål, säger Anna Sehlin (V), regionråd i opposition som skrivit under anmälan, i ett pressmeddelande.

– Det blågröna styret framhåller att vårdvalet ska vara fritt, men att skicka folk via en länk direkt till Krys app är så långt ifrån valfrihet man kan komma. Vi anser att detta måste innebära slutet för Krys gräddfil i Stockholmsvården.