Hoppa till innehållet

Politik

Utredaren: Polisen ska kunna ta elevers snus

Socialministern Jakob Forssmed (KD) och särskilda utredaren Inga-Lill Askersjö under en pressträff i samband med överlämnandet av utredningen om lustgas och vissa frågor på alkohol- och tobaksområdet.

Socialministern Jakob Forssmed (KD) och särskilda utredaren Inga-Lill Askersjö under en pressträff i samband med överlämnandet av utredningen om lustgas och vissa frågor på alkohol- och tobaksområdet.

Bild: Samuel Steén/TT, Shutterstock (montage)

Dagens ETC

Snus ska vara helt förbjudet under skoltid, oavsett var eleven befinner sig fysiskt. Och polisen ska kunna ta ungas snus och cigaretter. Det föreslår justitieråd och särskilda utredaren Inga-Lill Askersjö.

Samtidigt ska restauranger som serverar alkohol få vissa lättnader. Och lustgasen ska helt bort från gator, torg och pubar.

– Om en pub säljer ballonger som fylls med lustgas är det rätt klart vad man ska använda det till, säger Inga-Lill Askersjö.

På måndagen överlämnade utredningen om lustgas och vissa frågor på alkohol- och tobaksområdet sitt betänkande till regeringen och socialminister Jakob Forssmed (KD). Enligt den särskilda utredaren Inga-Lill Askersjö, justitieråd i Högsta förvaltningsdomstolen, har användningen av lustgas blivit en allt vanligare företeelse i Sverige, och man har noterat allvarliga fall vid frekvent användning. Det kan i värsta fall handla om bestående skador på nerver, ökad risk för blodproppar och problem med minnet samt psykologiska effekter som ångest, psykos och personlighetsförändring. Nu föreslår utredningen ett totalförbud för lustgas som används i berusningssyfte.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser