Politik.

2015-10-30 12:00
Jimmie Åkesson, Sverigedemokraterna. Bild: Claudio Bresciani/TT
Jimmie Åkesson, Sverigedemokraterna.

Uppror mot SD-ledningen efter miljonfiffel

Dagens ETC har tidigare rapporterat att Sverigedemokraterna använt partikassan för att betala konsultarvoden i miljonklassen, varav en del misstänks vara ett förtäckt avgångsvederlag. Nu kritiseras utbetalningarna internt, skriver Expo.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Läs också: Svingade järnrör – fick tre miljoner, Skattehärvan i SD växer och Så vandrade pengarna från SD till Per Björklund

I det uppmärksammade åtalet mot SD-bolaget Samtid & Framtid AB framgår att Sverigedemokraterna har fört över 4,8 miljoner kronor från partiets valfond till dotterbolaget. En del av pengarna har använts till att betala ett misstänkt förtäckt avgångsvederlag till en före detta partimedlem, vilket Dagens ETC rapporterat om tidigare. Det förtäckta avgångsvederlaget är del av åtalet mot Samtid & Framtid. Och nu kritiseras de stora utbetalningarna internt, skriver tidningen Expo.

Jimmie Stranne, regionpolitiker för Sverigedemokraterna i Västra Götaland, reagerar i Expos artikel på uppgifterna om hur valfonden använts.

– Det är inte till detta pengarna är tänkta att gå. Jag tycket inte att det var rätt att använda de pengarna eftersom pengarna var öronmärkta för valfonden. Fem miljoner skulle göra mycket i valrörelsen, säger han.

”Skattepengar vi talar om”

Enligt Expo kommer en del av valfonden från partiets kommunföreningar – de lokala partiföreningarna är skyldiga att föra över 25 procent av partistödet till valfonden. Något som Jimmie Stranne tidigare varit kritisk mot.

– Vi stannade vid det att pengarna skulle användas lokalt eftersom pengarna var utställda lokalt från kommunerna. Det är ändå skattepengar vi pratar om. Pengar som skulle gå till den lokala verksamheten. Det är också där pengarna borde stanna istället för att gå till en riksorganisation. Längre än så har inte jag resonerat. Jag tyckte den diskussionen var viktig nog. Men den diskussionen har vi förlorat så många gånger, säger Jimmie Stranne till Expo.