Flyktingpolitik.

2016-06-20 09:15
Många röster har höjts för att försöka stoppa den nya tidsbegränsade flyktinglagen som riksdagen fattar beslut om imorgon.
Många röster har höjts för att försöka stoppa den nya tidsbegränsade flyktinglagen som riksdagen fattar beslut om imorgon.

Upprop mot flyktinglagen: ”Skam för Sverige”

Tillfälliga uppehållstillstånd som regel, strypt anhöriginvandring för skyddsbehövande och ökat krav på egenförsörjning.

I morgon röstar riksdagen om den nya tidsbegränsade flyktinglagen.

Många röster har höjts de senast veckorna för att förmå politikerna i riksdagen att skrota förslaget.

Här är några av dem.

– Förslaget är kontraproduktivt och bryter mot viktiga principer i asylrätt och humanitär rätt. Jag hoppas att varje demokratisk riksdagsledamot som inte tillhör V men värnar människans fri- och rättigheter har civilkurage nog att stå emot partipiskan och rösta i enlighet med de principer som fick henne/honom att engagera sig partipolitiskt, så att förslaget röstas ned den 21 juni.
Mattias Gardell

– Det finns tider under historiens gång då det blir ytterst väsentligt att modigt stå fast vid principerna, vid de grundläggande mänskliga värderingarna. Att stå emot de krafter som med diverse ursäkter passar på att ”korrigera” lagar och rättigheter, är en bra politisk kompass under kristider. Rätten till asyl är en grundläggande mänsklig rättighet, den räddar liv och stärker goda krafter i världen. Som riksdagsledamot har du först och främst ett åtagande gentemot de mänskliga värderingarna och demokratiska rättigheterna. Tänk långsiktigt! Rösta nej till ett förslag som kränker rätten till asyl!
Sholeh Irani, utrikesredaktör på Feministiskt Perspektiv

– Jag vill att regeringen drar tillbaka förslaget och istället öppnar lagliga vägar via humanitära visum, höjer nivån för kvotflyktingar och stärker skyddet för asylrätten i det internationella arbetet, inte minst inom EU. Gudrun Schyman, partiledare Fi.

– Ur ett feministiskt perspektiv är förslaget dåligt. Det är också inhumant ifall barn inte får träffa sina föräldrar. Ur ett integrationsperspektiv är förlaget också dåligt.

Amineh Kakabaveh, riksdagsledamot, V


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


– Ingen tjänar på det förslaget! Fler tragedier för mänskligheten kommer att ske och det kommer skapa oro även här i Sverige.

Lo Kauppi, skådespelare och författare

– Det är en inhuman lagstiftning som kränker barns rätt till sina föräldrar, en lag som låter människor leva i ovisshet och en lag som är onekligen är ovärdig Sverige.

Nadja Hatem, advokat och offentligt biträde åt asylsökande

– Förslaget riskerar att traumatisera redan mycket utsatta barn. Genom att endast ge tillfälliga uppehållstillstånd och genom att i de flesta fall inte tillåta familjeåterförening skapas en mycket osäker och svår situation för dem. Varför ska barn tillerkännas olika rättigheter beroende på när barnet eller/och dess familj kom till Sverige? Här är barnkonventionen tydlig – alla barn ska åtnjuta samma rättigheter, diskriminering är inte tillåten.

Magnus Jägerskog, generalsekreterare Bris

– Skrota förslaget. Det är en fullkomlig felformulering av Sveriges problem. Vi har ekonomisk möjlighet, plats och dessutom en plikt att ta emot de människor som behöver komma hit. Vi har byggt vårt välstånd på andra länders underskott. Sveriges problem är att vi behöver lära oss se det individuella bidrag varje människa kommer med.

Kajsa Grytt, musiker och författare

– Jag förstår inte de här förslagen. Tre år? Ska du satsa på att lära dig språket, skaffa vänner, jobb och allt som hör till ett liv om du bara får vara här i tre år? Och att ha en politik som medvetet går ut på att hindra familjer från att leva tillsammans är inget annat än ondska. Jag kan inte beskriva det på något annat sätt.

Bianca Krönlöf, skådespelare och komiker

Läs vidare på nästa sida

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter