Motstridiga rykten. Svartmålning av kandidater. Nygamla namn som dyker upp i spekulationerna, men avfärdas av andra. I Centerpartiet surrar snacket för fullt. Från den valberedning som utlovat ett förslag på ny partiledare före påsk är det däremot ännu knäpptyst.
Efter att storfavoriten Anna–Karin Hatt i förra veckan stängde dörren för att göra comeback i politiken är läget i partiet förvirrat och kaotiskt, enligt flera källors beskrivning.
Det är mer än bara en prestigefylld politisk post som står på spel när Centerpartiet väljer Muharrem Demiroks efterträdare på partiledarposten. Partiets position i det politiska landskapet är nu en öppen fråga efter att Demirok misslyckats med att få stöd för sin linje att peka ut S-ledaren Magdalena Andersson som statsministerkandidat. Starka röster i partiet argumenterar för att inte ta ställning i regeringsfrågan före valet utan avvakta väljarnas dom. Bland de som tillhört Demiroks läger finns en oro för att det på sikt ska innebära att de röda linjerna mot samarbete med Sverigedemokraterna.
En av dem som enligt kritikerna skulle kunna tänkas luckra upp de röda linjerna mot SD på sikt, även om hon inte säger det öppet, är den näringspolitiska talespersonen Elisabeth Thand Ringqvist. Efter det förra partiledarvalet ansågs hon som internt skadeskjuten. Uppgifter cirkulerade om att kretsen kring henne bedrivit en negativ kampanj mot hennes konkurrenter till partiledarposten. Nu har hon stärkt sitt stöd, enligt flera källor.
– Jag tror det står mellan Elisabeth och Martin [Ådahl, ekonomisk-politisk talesperson], säger en C-källa.
Andra beskriver att Martin Ådahl visserligen arbetar intensivt för att samla stöd, men att hans namn väcker föga entusiasm i partiet.
Själv vill han inte inte kommentera om han aspirerar på partiledarposten.
– Jag deltar jättegärna i en partiledning som kan föra Centerpartiet framåt och som fokuserar på sakfrågorna, säger han efter en pressträff på torsdagen om svensk ekonomi.
Ådahls SD-nej
Däremot svarade han på frågor om sin syn på regeringsfrågan. Alla i Centerpartiet vill byta ut dagens regering, menar Ådahl, som betonar med bestämdhet att det är helt uteslutet att släppa in Sverigedemokraterna i värmen.
– Dörren är stängd för Sverigedemokraterna. De har varit dåliga för Sverige och den här Tidöregeringen bör bytas ut, där ju SD är den dominerande kraften.
När Martin Ådahl får frågan om hur Centerpartiet ska få maximalt inflytande svarar han inte genast att det är i regering, utan lyfter istället det januariavtal han själv var med och förhandlade.
– Det är bara att konstatera att när vi hade störst inflytande tidigare, då hade vi ett klart och tydligt avtal med den dåvarande regeringen. Det måste finnas ett avtal även framöver och där måste de här grundläggande frågorna som Sverige behöver ta hand om när det gäller tillväxten, klimatomställningen och att investera i landsbygden stå i centrum.
Nya dörrar öppnas
Flera källor säger till Dagens ETC att de kandidater som främst nämnts sedan Anna-Karin Hatts besked – utöver Thand Ringqvist och Ådahl också den rättspolitiska talespersonen Ulrika Liljeberg – alla är starkt omstridda. Det kan bädda för personer utanför den djupt splittrade riksdagsgruppen som tidigare räknats bort.
Ett av de namn som nu nämns är EU-parlamentarikern Emma Wiesner – trots att hon tackat nej.
– Vi behöver en ny partiledare som kan komma in med ny energi, visioner, ledarskap och vara en enande kraft. Men jag kommer inte att vara den personen, sa hon till Dagens Nyheter i slutet av februari.
Nu är locket på från hennes sida.
”Vi har inga kommentarer”, skriver hennes pressekreterare i mejl till Dagens ETC.
Flera beskriver Emma Wiesner som en kompromisskandidat.
– Hon är väl den som väcker minst ont blod just nu och bara det är ett lyckodrag så som läget är, sägen av dem.
Också Emil Källström, som under lång tid beskrivits som många centerpartisters önskedröm på partiledarposten, nämns på nytt. Trots att han sa bestämt nej när blickarna vändes mot honom efter Demiroks avgång.
– Han är mitt stalltips, säger en centerpartist.
En annan avfärdar att den före detta ekonomisk-politiska talespersonen som idag är vd för ett biokemiföretag kan övertalas.
– Han har småbarn och ett bra jobb, han är på en bra plats.