Inrikes.

2020-12-27 12:30
  • De två åtalade unga männen tog bilder av mordbranden, som sedan delades i Telegramkanalen Green Brigade. Bild: Polisen
    De två åtalade unga männen tog bilder av mordbranden, som sedan delades i Telegramkanalen Green Brigade.
  • Naturfrågor och djurrätt har alltid ingått i nationalismen, men höger-vänstertänket gör att en grupp som ekofascister missas av myndigheterna, enligt Heléne Lööw. Bild: Ordfront förlag
    Naturfrågor och djurrätt har alltid ingått i nationalismen, men höger-vänstertänket gör att en grupp som ekofascister missas av myndigheterna, enligt Heléne Lööw.
  • Säkerhetspolisen påträffade även bilder på en av de åtalade i nazistisk SS-uniform. Bild: Polisen
    Säkerhetspolisen påträffade även bilder på en av de åtalade i nazistisk SS-uniform.
Puffetikett
Dagens ETC

Unikt åtal mot svenska ekofascister

För första gången i Sverige har ett åtal väckts mot militanta ekofascister. Miljön bygger på nationalsocialistiska idéer och genomsyras av spretig propaganda, som riskerar skapa fler våldsdåd. Desto viktigare att se hur miljöfrågor och djurrätt länge varit en del av nazismen, säger vit makt-forskaren Heléne Lööw till Dagens ETC.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I början av december åtalades två svenska unga män för en mordbrand mot en minkfarm i Sölvesborg förra hösten. Deras plan var först att släppa ut djuren, men när byggnaden visade sig tom satte de fyr på den istället. Dådet signalerar djurrättsaktivism och låter kanske inte särskilt speciellt – om det inte vore för att bilder på branden delades i den våldsuppmanande, så kallade ”ekofascistiska” Telegramkanalen The Green Brigade.

När mordbrännarna hade häktats och undersöktes av säkerhetspolis så påträffades bilder på när en av männen bar nazistisk SS-uniform. I en dator hittades manifestet från Brenton Tarrant, den högerextrema terroristen som i mars förra året mördade 51 bedjande muslimer i nyzeeländska Christchurch. Man fann också dialog om att de båda männen ville mörda en våldtäktsman och brandbomba en domare.

Åtalet som nu väckts är det första av sitt slag i Sverige med koppling till den internetbaserade ekofascismen.

– Publiceringen av bilderna på branden gjorde det intressant för svenska myndigheter och andra att studera ekofascismen. Man visste först inte om allt bara var ett skämt, men båda de åtalade hade en koppling till Green Brigade, säger forskaren Lisa Kaati vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

Utopipropaganda

I måndags publicerade FOI en rapport om ekofascism som tagits fram under ledning av Lisa Kaati, där man analyserat över tusen propagandabilder i en annan ekofascistisk Telegramkanal. Fram träder ett myller av tankar som förenas under och samma ideologiska tak. Det dominerande propagandatemat är utopi, i bilder oftast manifesterat genom vackra naturlandskap.

– Utopipropagandan är ofta lik Islamiska statens propaganda. Den är enkel att förstå och den berör känslor. Man ska känna sig lockad av det vackra landskapet, man ska tillbaka till sina rötter. Precis som med kalifatet, säger Lisa Kaati.

Ekofascismen grundas på nationalsocialistiska idéer och anser att samhället befinner sig i förfall. Kollapsen måste påskyndas så att en ny ordning kan byggas, som vilar på vit makt och står i samklang med ekologin. Hand i hand med detta finns det skarpa uppmaningar om att man ska sluta titta på porr, släppa mobiltelefonerna och börja aktivera sig själv.

Recept på spenatsmoothie

Ett annat mycket vanligt propagandainslag är våldsglorifierande bilder. Från andra världskriget, från det nazistiska Tredje riket, på tyska soldater som kysser sina fruar farväl när de plikttroget drar ut i krig. Fiender, hjältar och ideologer syns också flitigt. Men sedan kommer det plötsligt bisarra inslag om den vardagliga livsstilen.

– Våldsmaterialet blandas med tips om hur man odlar potatis. Eller hur du gör din bästa gröna smoothie på egenodlad spenat. Det finns beröringspunkter av allt och prepping är också väldigt närvarande, säger Lisa Kaati.

Föga förvånande är den ekofascistiska miljön starkt machoanstruken. I bildmaterialet är det jämt och ständigt bara män som är ute i skogen och håller i vapen. De enda gångerna Lisa Kaati sett kvinnor, är när de antingen står och ammar eller är avbildade som otroligt attraktiva och klädda i folkloreinspirerade plagg.

– Där finns en otroligt föråldrad kvinnosyn. Man ser på kvinnors roll som att de endast ska vara hemma och vårda barnen, absolut inte ha ett eget jobb.

”Låg tröskel för våld”

Ekofascisterna hyser också ett starkt hat mot en mycket bred skara fiender. Allt från journalister till invandrare, judar, muslimer, överviktiga och kvinnor som klär sig på fel sätt. Och här ser Lisa Kaati att det föreligger en stor risk för att propagandan kan göra fler personer utåtagerande.

– Den största risken med den här propagandan är att den är så lockande och lätt att inspireras av. Mycket av ekofascismen handlar om att begå våldshandlingar och sabotage för att förstöra hela samhället, och det är en mycket lägre tröskel än att döda människor. Statliga institutioner med ansvar för viktiga samhällsfunktioner bör se över att riskerna för sabotage kan öka.

Historikern och lektorn Heléne Lööw vid Uppsala universitet, som länge forskat om vit makt-miljön, har även hon läst förundersökningen om de båda åtalade ekofascisterna. Hon hyser samma oro för att internetpropagandan kan skapa fler våldsdåd. Samtidigt ser hon en anledning till att svenska myndigheter inte varit särskilt insatt i den ekofascistiska miljön – såväl ekologism som djurrättsaktivism har kopplats till vänstermiljön.

– Jag tror det har att göra med det väldigt stereotypa tänkandet om höger och vänster. Vissa företeelser fastslås redan från början som antingen det ena eller andra, därför tror jag de här ekofascisterna fallit genom stolarna.

Naturrätt kopplat till nazism

I somras publicerade Center mot våldsbejakande extremism (CVE) en rapport om militant djurrättsaktivism, som för det mesta understryker bandet till den vänsterautonoma miljön. Man skriver att många av aktivisterna jämför behandlingen av djur vid Förintelsen och liknar sig själva vid antinazistiska motståndskämpar under andra världskriget. På lite mindre än en sida skriver man att det finns vissa kopplingar mellan högerextremism och djurrättsaktivism, men sedan nämns ingenting mer om detta i rapportens bakgrundskapitel, eller i kapitlet om grupperingar och organisationer.

Heléne Lööw understryker å sin sida att naturfrågor och djurrätt har precis lika mycket med nazismen att göra.

– Sådana frågor och det sunda levernet, det har från första början har varit en del av den ursprungliga nationalsocialismen.

Även det numera nedlagda, nazistiska Nordiska rikspartiet lät förr i tiden driva naturpolitiska kampanjer och infiltrerade både gröna organisationer och djurrättsgrupper i Sverige. Sådant går i vågor, förklarar Heléne Lööw, och det är inte konstigt att miljöfrågor och djurrätt aktiveras just nu, när klimatdebatten är så aktiv.

– Det avspeglas också i extremare miljöer. Vi gör oss en tjänst genom att se de här historiska linjerna, för annars är det obegripligt.