Hoppa till innehållet

ETC Örebro

Unik jobbsatsning i Hallsberg

 Sara Kouchaki är nyanställd på Posten. Bild: Åsa Wilson
Sara Kouchaki är nyanställd på Posten. Bild: Åsa Wilson

ETC Örebro.

Två hundra tjänster ska tillsättas. Över 5200 ansökningar har kommit in. Ändå väljer Posten i Hallsberg att anställa personer som aldrig har haft ett jobb på svensk arbetsmarknad.

Två hundra tjänster ska tillsättas. Över 5 200 ansökningar har kommit in. Ändå väljer Posten i Hallsberg att anställa personer som aldrig har haft ett jobb på svensk arbetsmarknad.
  – Det här är fruktansvärt ovanligt, säger Christopher von Stedingk, chef för SFI i Örebro.

Sara Kouchaki hade svårt att tro att det var på riktigt när hon fick veta att hon hade fått jobbet på postterminalen i Hallsberg.
– Det var en överraskning. Jag känner så många som har varit här i åtta–tio år och bara sitter hemma för att de inte får jobb, säger hon.
Det har gått mindre än två år sedan Sara fick sitt uppehållstillstånd. Hon har aldrig haft ett jobb i Sverige och hon har fortfarande inte läst färdigt SFI.
– Det är så många som går på kurser och praktik utan att få jobb. Jag trodde inte att jag hade en chans. Nu har jag blivit en helt annan människa. Jag mår så bra av att jobba, säger hon.
Normalt sett krävs arbetslivserfarenhet och svensk gymnasieexamen för att ens komma på anställningsintervju på Posten. Men i rekryteringen till Hallsbergsterminalen har Posten gjort undantag för ett antal elever från SFI och arbetslösa ungdomar som aldrig har kommit in på arbetsmarknaden.

15 veckors utbildning
– Det vänder upp och ner på det här med kompetenskrav vid rekrytering. Det här är fruktansvärt ovanligt, säger Christopher von Stedingk, chef för Språk och framtid som ansvarar för undervisning i svenska för invandrare, SFI, i Örebro.
Tillsammans med Arbetsförmedlingen har Språk och framtid tagit fram en 15 veckor lång utbildning där teorilektioner blandas med praktik på Posten. Alla som har gått kursen har kallats till anställningsintervju.
– Det är unikt att en arbetsgivare säger att de vill nå just den hör gruppen, säger Anders Carling på Arbetsförmedlingen.

”Ville ge dem en chans”
Hittills har tolv personer som aldrig har arbetat i Sverige tidigare fått jobb. Åtta av dem kom direkt från SFI.
– Den här gruppen skulle vi aldrig ha hittat utan hjälp eftersom de inte har någon erfarenhet. Men vi ville ge dem en chans att visa upp hur bra de är, säger Britt Salomonsson, personalchef på Posten i Örebroregionen.
De flesta av de nyanställda har rätt till olika former av anställningsstöd i form av så kallade instegsjobb eller nystartsjobb där Arbetsförmedlingen betalar största delen av lönen. Men Posten har valt att inte söka några bidrag.
– Vi är ute efter att anställa, inte efter att få bidrag. Vi har fått lära känna dem genom praktiken, då behöver vi inga bidrag, säger Britt Salomonsson.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Örebro!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00