Hoppa till innehållet

Sverige och kurderna

Unga kurden förföljdes i Turkiet – nu utvisar Sverige honom ändå

Bild: Joakim Medin

Dagens ETC

Znar Bozkurt, 26, flydde till Sverige från Turkiet, där han förföljts för att ha varit politiskt engagerad i den kurdiska vänsterrörelsen för partiet HDP. "Nu utvisas jag", säger han till Dagens ETC när han transporteras till förvaret.

Dagens ETC når en mycket uppriven Znar Bozkurt när han sitter i en bil på väg till förvaret. Sedan är det frågan om dagar innan planet lyfter mot Turkiet. 

– Jag kan inte prata mer nu, jag får inte använda mobilen.

Men du bekräftar att du fått veta att du ska utvisas?

– Ja.

Znar Bozkurt hör till det åtminstone 40-tal kurder vars situation Dagens ETC uppmärksammat i en lång artikelserie. Kurderna har drabbats av samma slags problem när de sökt permanent uppehållstillstånd eller asyl i Sverige. Migrationsverket har gett dem avslag och beslutat om utvisning, helt och hållet på inrådan av Säpo. 

Säpo har stämplat kurderna som hot mot det svenska samhället, utan att låta någon annan ta del av de påstådda bevisen. Inga av de anklagade är brottsmisstänkta i Sverige. Samtliga sympatiserar dock med den transnationella kurdiska vänsterrörelsen – som ligger i konflikt med den turkiska regimen. 

I en lång intervju med Dagens ETC:s reporter Joakim Medin berättade Znar Bozkurt om hur det är att tvingas gömma sig hos vänner och släktingar, sedan han i fjol fick avslag på sin ansökan.

– Jag är väldigt stressad och har inte gått ut på över sex månader. Jag tänker hela tiden att de kan gripa mig, att Säpo kan komma i civilkläder, lägga mig i en bil och köra mig till förvaret. 

– Ibland tänker jag att jag ska hoppa från en bro och dö direkt. 

Nu händer det han fruktar mest av allt.

I våras berättade Znar Bozkurt för Dagens ETC om hur processen sett ut i Sverige. En asylansökan gjordes 2016. Två år senare ägde asylutredningen rum. Man gick igenom bilder som visade hur han varit valarbetare för det prokurdiska oppositionspartiet HDP i Turkiet, att han varit kongressombud i HDP:s ungdomssektion. Efter att han rest till Sverige sökte polis honom i föräldrahemmet och en vän han varit aktiv med i HDP dömdes till sju års fängelse. Znar Bozkurt är övertygad om att han riskerar fängelse vid en återkomst till Turkiet.  

– 2018 tog Säpo in mig på samtal och visade bilder från mitt Facebookkonto från när jag deltagit i demonstrationer i Sverige. De frågade varför jag sympatiserar med HDP, de sa att jag hade hållit i en PKK-flagga, säger Znar Bozkurt.

2020 beslutade Säpo att han är ett säkerhetshot mot Sverige. I mars i år skickade gränspolisen ett brev om att han genast skulle ringa dem angående utvisningen, annars skulle han bli efterlyst av polis.

Znar Bozkurt stod inte med på den första lista med ett 30-tal namn som Turkiet begär utvisade, men det är oklart om han finns med på den utökade som kommit senare.

Ämnen i artikeln