Inrikes.

2017-07-11 11:15
Kravaller i Hamburg. Bild: Matthias Schrader/AP/TT
Kravaller i Hamburg.

Tyska politiker vill registrera vänsterextrema

Efter händelserna i Hamburg – nu kräver tyska parlamentariker från flera partier ett europeiskt register över vänsterextremister:

G20-demonstrationerna i Hamburg ägde rum samtidigt som förbundskansler Angela Merkel kraftsamlar inför de tyska förbundsvalen om tre månader.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Protesterna kantades av en massiv polisiär insats och våldsamma kravaller, som var de största på flera år. Efterspelet i den tyska debatten tycks nu kretsa kring att sätta likhetstecken mellan våldsam högerextremism, militant islamism och vänsterextremism.

Tyskland har en författning som tillåter långtgående kartläggning av extremistiska rörelser, något som lett till att den tyska Författningsdomstolen förra året inledde ett misslyckat försök att förbjuda ett nazistparti i landet.

Brett stöd i parlamentet

Nu kräver en bred opinion i det tyska parlamentet att det upprättas ett europeiskt register, över vad man betecknar som vänsterextrema demonstranter och aktivister.

John Stauffer är chefsjurist på Civil Rights Defenders, och vann målet mot svenska statens registrering av romer. Han säger att det finns risker med hur det föreslagna europeiska registret skulle kunna missbrukas.

– Med alla de här registren finns risk att de missbrukas och växer till något vi inte vill ha. De kan missbrukas när det helt plötsligt sitter andra krafter sitter vid makten än de som sitter idag. Därför är integritetsskyddet oerhört viktigt, både att det finns ett ordentligt skydd och att myndigheterna följer det i sitt arbete.