Hoppa till innehållet

Ekologiskt

Två tomater var ute och gick...

Dagens ETC

I affären är det inte mycket som skiljer dem åt, ketchupflaskorna. En liten grön märkning och marginellt högre pris fastslår att den ena ketchupen är ekologisk och den andra inte. ETC reder ut vad som döljer sig bakom märkningen när två tomater var ute och gick...

Att få grepp om vad som skiljer ekologiskt framställd ketchup från konventionell är en snårig resa. Alltifrån regler, odlingssätt och arbetsförhållanden skiljer sig mellan olika länder och jordbruk.

Några skillnader är dock alla experter som ETC Helg pratat med är överens om: Ekologiskt odlade tomater gödslas med organiskt gödsel, konventionell tomatodling gödslas med konstgödsel. Konstgödsel görs av mineraler och innehåller bland annat kadmium, som bryts ned långsamt och kan orsaka störningar i ekosystemet. Om en människa får i sig mycket kadmium under en längre tid kan njurfunktionen skadas, eftersom ämnet lagras i njurarna. Även låga exponeringsnivåer kan bidra till benskörhet och frakturer på skelettet. Härom året visade en studie från Kemikalieinspektionen att kadmiumskador kostar det svenska samhället närmare fyra miljarder om året. 

Vill du fortsätta?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Gör som över 24 000 andra – registrera ett konto på etc.se. Ingen bindningstid – avsluta när du vill.

POPULÄRT VAL: Läs ända till i sommar

Från
99 kr för 3 mån
Beställ här

Vill du läsa ända till sommaren till superpris? Prova 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.


Betala per år

Från

Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln